Svet
1836 ogledov

Opustošenje opazno iz vesolja, mrtvih že na tisoče

Libija Derna poplave satelit Profimedia Derna po poplavah.
Neurje Daniel je odneslo celotne soseske. Uničenje je dobro vidno na satelitskih posnetkih.

Iz mesta Derna na vzhodu Libije, ki so ga opustošile poplave, prihajajo poročila o naraščajočem številu smrtnih žrtev, ki naj bi dosegalo tisoče. Reševalci iščejo preživele.

Derna je najhuje prizadeto območje Libije, ki jo je v nedeljo doseglo neurje Daniel, saj sta se na območju podrla dva jezova in mesto je zalila voda, ki je številne stavbe skupaj z ljudmi odplaknila v morje.

Na satelitskih posnetkih (spodaj), ki jih je v svet poslal Maxar, se zlahka opazi uničenje Derne. Leva slika prikazuje stanje 7. septembra, torej pred poplavami, desna pa je nastala danes, 13. septembra, torej po poplavah.

Libija Derna poplave satelit | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozno v torek so oblasti v politično razdeljeni državi navajale najmanj 2300 smrtnih žrtev, čeprav predstavniki vlade na vzhodu države govorijo že o 5200 umrlih. Britanski BBC poroča, da umrle že pokopavajo, in sicer v skupnih grobovih.

Pomoč že prihaja

Mednarodna konfederacija Rdečega križa in Rdečega polmesca je poročala o 10.000 pogrešanih, reševalna službe na terenu pa so v torek zvečer sporočile, da naj bi bilo teh okoli 5000. Tako reševalci kot sorodniki še vedno iščejo morebitne preživele in pri tem prosijo za vso možno pomoč.

Libija Derna poplave satelit | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je po poročanju tujih tiskovnih agencij že začela prihajati v državo, a dostavo pomoči in reševanje otežuje politična situacija v Libiji, ki je razdeljena med dve rivalski vladi. Med drugim so pripravljeni pomagati ZDA, Nemčija, Iran, Italija, Katar, Turčija in EU.

Z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi partnerji pri zbiranju nujno potrebne humanitarne pomoči že sodelujejo tudi Združeni narodi, je v torek sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Stephane Dujarric. Njihova ekipa na terenu že ocenjuje potrebe in podpira lokalne oblasti pri nudenju pomoči.

Dve vladi

V Libiji, kjer v zadnjih letih vladajo nemiri in kaos, za oblast v državi tekmujeta dve vladi - ena na vzhodu in druga, mednarodno priznana, na zahodu države, v Tripoliju. Diplomatska prizadevanja za razrešitev konflikta doslej niso obrodila sadov.

Vlada v Tripoliju je na območja, ki jih je prizadelo neurje, poslala letalo s 14 toni medicinske pomoči in več kot 80 zdravstvenimi delavci, čeprav ne nadzoruje prizadetega vzhoda države, kjer leži tudi Derna, še piše BBC.

Libija Derna poplave satelit | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice