Avto
2178 ogledov

Zaradi poplav v Sloveniji Nemci na dopustu

Tovarna Volkswagen Wolfsburg Volkswagen
Zaradi pomanjkanja motornih delov iz Slovenije je moral Volkswagen prilagoditi proizvodnjo v Wolfsburgu in drugje po Evropi. Paralizirana tudi proizvodnja Audija v Ingolstadtu.

"Od ponedeljka, 11. septembra, so posamezne izmene v tovarni v Wolfsburgu odpovedane," besede tiskovnega predstavnika Volkswagna prenaša spletni portal Automobilwoche. Proizvodnja je bila zmanjšana tudi v Emdnu in Osnabrücku. Portugalska tovarna v Palmeli pri Lizboni je celo napovedala, da bo s tem ponedeljkom za do dva meseca popolnoma ustavila montažo.

Razlog so nedavne poplave v Sloveniji, ki je prizadela dobavitelja motornih delov. Po navedbah podjetja zdaj manjkajo zobniki za pogonski sklop za motorje z notranjim zgorevanjem. Vendar pa to ne bo imelo vpliva na električne avtomobile, ki jih izdeluje Volkswagen.

Po besedah tiskovnega predstavnika sta prizadeta priljubljeni vozili golfa in tiguan. "Delo v tovarni ne bo zastalo. Zaposleni bodo delali pi prilagojenem urniku."

Pomanjkanje delov zaradi slovenskih poplav je prizadela tudi premijskega proizvajalca Audi, ki spada pod koncern VW. Kot so sporočili iz Audija, so morali v glavni tovarni v Ingolstadtu do konca tedna ustaviti montažno linijo št. 3, na kateri nastajata modela A3 in Q2, zmanjšali pa so tudi proizvodnjo na liniji št. 2, s katere prihajata modela A4/A5 in A3. Za zdaj ostaja pri polnem obratovanju linija št. 1, na kateri izdelujejo samo A4/A5.

Audi ima težave tudi v Seatovi španski tovarni v Martorellu, od koder prihaja A1. 

Težavam zaradi slovenskih poplav ni ušla niti znamka Škoda, že pred dnevi so povedali, da morajo za en teden ustaviti proizvodnjo v tovarni Kvasiny, težave pričakujejo tudi v osrednji tovarni v mestu Mlada Boleslav.

Proizvodnja v Emdnu je bila ustavljena pred enim tednom. Po navedbah VW so od 6. septembra nekatere izmene odpovedane tudi v Osnabrücku. Pri VW Commercial Vehicles v Hannovru, kjer so prav tako napovedali izpade, ki se začnejo ta teden, proizvodnja še vedno poteka normalno, a tudi tam bodo morali sprejeti določene ukrepe.

Pretekli teden je direktor nabave Dirk Große-Loheide izrazil prepričanje, da bo ozko grlo pri dobavi hitro odpravljeno. Ob robu avtomobilskega salona IAA Mobility v Münchnu je napovedal, da bo do konca septembra pripravljen načrt, kako bodo delo nadaljevali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • AN27 13:59 12.september 2023.

    Saj so jih. Vsaj 130.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:13 12.september 2023.

    Naj pošljejo svoje delavce k nam,da usposobijo proizvodnjo