Svet
34 ogledov

Madeleine McCann bi bila lahko še živa

Madeleine McCann Žurnal24 main
Britanska policija je odprla svojo preiskavo izginotja britanske deklice Madeleine McCann leta 2007 na Portugalskem. Verjamejo, da bi bila deklica lahko še živa.

Detektivi Scotland Yarda so sprožili preiskavo o izginotju takrat triletne Madeleine na podlagi novih dokazov in novih prič. V zvezi s primerom želijo zaslišati 38 oseb, ki prihajajo iz petih evropskih držav, med njimi je 12 britancev. Za dekličina starša Kate in Gerryja McCann odprtje preiskave pomeni velik korak naprej. Portugalske oblasti so preiskavo zaključile leta 2008, britanska policija pa je primer začela preučevati leta 2011, potem ko se je britanski premier David Cameron odzval na prošnjo McCannovih.

Novi osumljenci, nove teorije in novo upanje

Preučevanje primera izginotja je po besedah vodje preiskave Andyja Redwooda pripeljalo do "novega razmišljanja, novih teorij, novih dokazov in novih prič". Britanski preiskovalci so se prebili skozi dve tretjini več deset tisoč dokumentov, ki so jih zbrali Portugalci, zasebni preiskovalci in britanska policija ter opravili nova zaslišanja. "Po  dveh letih preučevanja ugotavljamo, da ni nobenega jasnega, nedvomnega dokaza, da bi bila Madeleine McCann mrtva," je za BBC povedal Redwood. Zato verjamejo, da bi bila deklica lahko še živa in ponovno odpirajo preiskavo.

Zaslišati želijo 38 oseb, ki prihajajo iz petih evropskih držav, vsi pa so bili domnevno v času izginotja na Portugalskem. Preiskovalci pravijo, da morajo zbrati več informacij in dokazov o njih, ne pričkujejo pa takojšnjih aretacij. Med osumljenci ni dekličinih staršev, njihovih prijateljev ali drugih znancev.

Kaj lahko preiskava dejansko prinese?

BBC-jev poročevalec Danny Shaw je ocenil, da je zelo nenavadno, da je britanska policija sprožila svojo preiskavo na tujem, vendar pa je to velik korak naprej v razkritju, kaj se je pravzaprav zgodilo in kdo je odgovoren. Britanski policisti bodo morali tesno sodelovati s portugalskimi preiskovalci, pri katerih pa je ponovno odprtje preiskave že naletelo na dvome in kritike. Poleg tega tuji državljani v zvezi s primerom izginotja ne morejo biti zakonsko preganjani v Veliki Britaniji, na Portugalskem pa primera ne morejo ponovno odpreti, razen če je sodnik prepričan, da za to obstaja trdna podlaga. Pomisleke vzbujajo tudi stroški preiskave, ki so že do maja dosegli 1,9 milijona funtov.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.