Svet
96425 ogledov

Malček z visoko vročino umrl, bratec v nevarnosti

reševalno vozilo rešilec Italija Epa
Njegov petmesečni bratec ima iste simptome in je v zelo resnem stanju.

Otroka iz italijanskega kraja Cassano all'Ionio so v torek popoldan pripeljali v bolnišnico Castrovillari, saj sta imela oba vročino višjo od 40 stopinj Celzija, ki je starša nista uspela znižati. 

Imel je več dni visoko vročino

Žal je starejši bratec, ki je imel komaj 15 mesecev, včeraj umrl na neonatalnem oddelku bolnišnice. Kot poročajo italijanski mediji, je prišel v bolnišnico že v slabem stanju, pred tem naj bi imel več dni visoko vročino. V bolnišnico so pripeljali tudi njegovega petmesečnega bratca, ki ima iste simptome kot starejši bratec. Včeraj so ga v zelo resnem stanju premestili v bolnišnico Bambino Gesù v Rimu. 

Zdravniki v bolnišnici še ugotavljajo vzrok smrti starejšega otroka. Prvi testi naj bi že izključili možnost meningokoknih bakterijskih okužb.

Pri ugotavljanju vzroka sumijo okoljske dejavnike, saj je družina živela na podeželju. 

Kdaj mora otroka z vročino videti zdravnik?

V Zdravstvenem domu Ljubljana so na svoji spletni strani že pred časom pojasnili, kdaj mora otrok z vročino k zdravniku: "Zdravnika morate poklicati ali obiskati brez odlašanja, če je otrok zmeden, se ne odziva na klice, ima krče, se duši in ne more do zraka."

Prav tako svetujejo pregled pri zdravniku, če otroku naraste vročina s hudo mrzlico: "Mrzlica spremlja ponavadi resnejše bolezni, predvsem bakterijske okužbe, pri katerih je potrebno dodatno zdravljenje. Najpogosteje gre pri tem za pljučnico, vnetje ledvičnih čašic, pa tudi različne septične zaplete, ki življenjsko ogrožajo otroka."  

Če je otrok star manj kot 3 mesece in ima vročino prek 38 °C ga mora prav tako videti zdravnik, saj v tej starosti dojenček le redko odgovori na okužbo z vročino. Posvet z zdravnikom svetujemo tudi pri otrocih vseh starosti z vročino, ki preseže 40 °C. 

Zdravstveni dom Ljubljana

Dodajajo, da je treba nemudoma poklicati zdravnika pri otroku z vročino, ki so mu morda zaradi poškodbe ali bolezni odstranili vranico. Posledica tega je izrazita slabša odpornost na nekatere bakterijske okužbe, ki so lahko smrtno nevarne, če jih ustrezno ne zdravimo. Prav tako svetujejo obisk pri zdravniku, če vročina pri otroku po treh do petih dnevih ne pade. V tem času praviloma mine večina nenevarnih virusnih okužb, ki ne potrebujejo dodatnega zdravljenja. "Prav tako mora otroka videti zdravnik, če vročina po prehodnem padcu in izboljšanju počutja spet poraste na visoke vrednosti. V tem primeru gre večinoma za zaplet, ki ga lahko oceni in razreši le zdravnik," pojasnjujejo. 

Novorojenček Slovenija Novorojenček naj bi umrl med porodom na domu Čakalnica v UKC Slovenija Zdravje To so velike novosti, ki jih vlada napoveduje v zdravstvu

Pomirjajo, da ni razloga, da bi z otrokom, ki sicer ni prizadet, samo zaradi vročine sredi noči iskali zdravnika. Bolje bo, da naslednji dan obiščete zdravnika, ki otroka dobro pozna in vam bo zato lahko najbolje svetoval, še pravijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.