Zdravje
17780 ogledov

To so velike novosti, ki jih vlada napoveduje v zdravstvu

Čakalnica v UKC Žurnal24 main
Pomembne novosti; širitev timov družinskih ambulant, zdravnikom več pacientov, ukinitev napotnice "zelo hitro", nacionalna platforma, ki bo omogočila, da pacient sam preveri, ali njegovi simptomi zahtevajo pregled pri zdravniku.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo usmeritve zdravstvene politike za leti 2024 in 2025. Ministrstvo v smernicah poudarja, da te obravnavajo področja oziroma prednostne naloge na področju zdravstva, s katerimi bodo v naslednjih dveh letih zagotovili stabilnost zdravstvenega sistema, povečali dostopnost do zdravstvenih storitev, izboljšali izide zdravljenja z izmenjavo dobrih praks med zdravstvenimi izvajalci in zagotavljanja razvoja in optimizacije organizacije dela in procesov ter zmanjševali izkazane neenakosti med prebivalci na ravni države in posameznih regij.

Usmeritev ima 55 sklopov, skoraj polovico jih je predlagal strateški svet, ki deluje pri premierju in začasnemu ministru za zdravje Robertu Golobu. 

Prenova družinskih ambulant

Med drugim usmeritve predvidevajo pripravo časovnega načrta prenove ambulant družinske medicine. Ekipo posamezne ambulante bi po novem sestavljali specialist družinske medicine, diplomirana medicinska sestra, srednja medicinska sestra, za polovični delovni čas pa tudi administrativno-tehnični delavec. Time želijo okrepiti, da se bodo nekatere naloge zdravnika lahko prenesle na medicinske sestre, smo slišali. "Novih zdravnikov ne moremo dobiti kar naenkrat, rešitve, ki jih vidimo, pa gredo predvsem v krepitvi tima družinske medicine, da lahko nekatere kompetence in odgovornosti, ki jih zdaj izvaja zdravnik, prenesemo tudi na diplomirane medicinske sestre," je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Povečanje glavarinskih količnikov

Ena od usmeritev je določitev seznama kompetenc medicinske sestre, kar bo pripravila stroka. Pričakujejo, da bo to razbremenilo zdravnika. Vendar ob razbremenitvah dokument zdravnikom napoveduje povečanje glavarinskih količnikov, torej še več pacientov. Po besedah podpredsednika strateškega sveta Dorjana Marušiča bodo to verjetno zelo "razburkalo zdravniške vrste."

Glavarinski količniki ne odražajo zahtevnosti obravnave posameznih pacientov, zato jih je treba prenoviti. Edini kriterij je trenutno starost, zdaj razmišljajo, da jih bi postavili na novo in dodali še kakšnega. 

Kot tretjo usmeritev je državna sekretarka izpostavila prenovitev obračunskih modelov, ki jo bo do 15. oktobra pripravil ZZZS.

Kakovost zdravstvenega sistema; več pozornosti, sedaj imamo le register za raka, treba bo postaviti register za srčno-žilne bolezni in endoprotetike, smo slišali na novinarski konferenci. 

Ukinitev napotnice zelo hitro

Časovna dostopnost. "Podatki o čakalnih dobah niso jasni," je dejala Prevolnik Rupel in dodala, da zato sprejemanje hitrih ukrepov ne more delovati. Predlagajo, da se lahko izda samo ena napotnica za eno storitev, da se neveljavne napotnice avtomatsko zbrišejo, zmanjšati število stopenj nujnosti in zmanjšati število terminov, na katere bolniki ne pridejo. Usmeritve predvidevajo zmanjšanje števila stopenj nujnosti napotnic na tri - nujno, hitro in redno, pri čemer bi morale biti storitve s stopnjo nujnosti hitro po novem izvedene v mesecu dni.

Napotitev na prvi pregled na sekundarni ravni; napotnice se ne sme izdati na osnovi telefonskega pogovora, ampak s pregledom pri zdravniku. 

Pacient bo sam preverjal, ali potrebuje zdravnika

Nacionalna platforma; ta bo omogočila, da pacient sam preveri, ali njegovi simptomi zahtevajo pregled pri zdravniku. “Namesto da googlamo, bo tukaj platforma, ki bo podkrepljena s strokovnimi smernicami. Dobili bomo točno informacijo, kar storiti. Podobne platforme imajo tudi drugod po svetu," je dejala državna sekretarka. Po njenem platforma ne bo nadomestila obravnave pri zdravniku, bo le pripomogla k boljši pismenosti pacientov. 

Dokument ministrstva so prejšnji teden potrdili tudi člani strateškega sveta za zdravstvo, ki deluje pri premierju in začasnem ministru za zdravje Robertu Golobu

Z odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije so sporočili, da pozdravljajo načrtovano krepitev ambulant družinske medicine. Dodaten kader bo po mnenju predsednika odbora Roka Ravnikarja prinesel razbremenitve, zaradi katerih bodo imeli družinski zdravniki nekaj dodatnega časa za bolj strokovno delo. A ob razbremenitvah dokument zdravnikom napoveduje povečanje glavarinskih količnikov, torej še več pacientov. "Rezultat je lahko kvečjemu enak kot zdaj, verjetno pa še slabši," je opozoril Ravnikar.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 18
  • bobubob 09:46 14.september 2023.

    Cilj vseh vlad je - čimveč zdravstva in čimmanj zdravja. Nato pa strižejo bolni plebs, ki ga je vedno več. Smo videli med nedavnim besnenjem tega zdravstva, koliko jim je dejansko do zdravja. Vojni dobičkarji, nič drugega niso. Tudi v ...prikaži večv drugih 'strokah' ni kaj drugače, vse to pa je možno, ker hodimo volilci na volitve pišmeuharsko volit eni leve, drugi t.i. desne gnide- ne glede na to, kako nam oboji debelo lažejo glede cepiv, vojn, ekologije, vremena.. Ploskamo piromanom, ki gasijo z bencinom!

  • Pepe007 08:18 14.september 2023.

    ZZZS naj naredi svojo mrežo za administrativne in dodatne strokovne odločitve. Osebni zdravnik priporoča bolniško, ZZZS naj naredi administracijo ali z drugim mnenjem negira osebnega zdravnika. Osebni zdravnik svetuje X specialista v N mesecih, ZZZS naj pacientu bodisi dobi specialista ...prikaži več ali mu pove, da njegovo stanje ni tako nujno. Sedaj je večina napotnic "zelo nujno", ker pač ljudje "grozijo" osebnim zdravnikom. Kaj točno pa ima zdravnik od tega, če se zameri pacientu?

  • Stampedo 08:01 14.september 2023.

    Ogled kakšne zasebne veterinarske klinike bi načrtovalcem sprememb pokazal kje je treba (pre)številne odvečne kadre, ki ne delajo (politično nastavljene kontrolne administrativce, "zdravnike" v komisijah, ...), usmeriti na zavod za brezposelne. Ob tem bi ostali v ZD in bolnišnicah vedeli, ...prikaži več, da ni več zaviralcev in bi svoje delo z lahkoto opravljali. Pa družincem malo več možnosti, da sami diagnosticirajo.