Svet
8 ogledov

Mama se je naučila vdiranja v računalnike

računalnik Žurnal24 main
Petinštiridesetletna mati ni bila zadovoljna z ocenami svojih otrok, zato se je naučila vdiranja, da bi ocene popravila. Grozi ji 42 let za zapahi.

Catherine Venusto iz Pensilvanije v ZDA sicer ni bila vešča vdiranja v informacijske sisteme, a se je tega hitro naučila, da bi lahko spremenila ocene svojih otrok. Po besedah tožilca ima na šoli Northwestern Lehigh, kjer je med letoma 2008 in 2011 delala tudi sama, vsaj dva otroka.

Od računalniškega neznanja do vdiranja

S pomočjo spleta se je kot računalniško neuka naučila, kako se je mogoče oddaljeno povezati s šolskim informacijskim sistemom oziroma strežnikom, kjer obdelujejo ocene. Obtožena je, da je junija 2010 popravila slabe ocene hčerke kakor tudi oceno testa sina februarja letos, prav tako brala elektronsko pošto zaposlenih na šoli in pregledala "tisoče datotek, povezanih z okrožno policijo, pogodbe, poročila o zaposlenih in osebne podatke".

Pomočnica ravnateljice je prvič ugotovila, da je nekaj narobe, ko jo je eden od učiteljev vprašal, zakaj ravnateljica vstopa v šolski dnevnik. Ko je ta zanikala, so začeli skupaj s policijo preiskovati dnevniške zapise strežnika, kdo nepooblaščeno uporablja njeno uporabniško ime in geslo. Ugotovili so, da je Venustova vdrla kar 110-krat.

Za vdiranje do 42 let ječe

Sodišče ji je določilo varščino v višini 30 tisoč dolarjev (nekaj manj kot 25 tisoč evrov). Za to dejanje bi bila lahko kaznovana z največ 42 leti zapora ali 90 tisoč dolarji (dobrih 74 tisoč evrov). Najvišja kazen za vsako točko obtožnice znaša sedem let za zapahi ali 15 tisoč dolarjev (dobrih 12 tisoč evrov).

Komentarjev 3
  • Darko 20:28 24.julij 2012.

    Kaj bi se mučil in učil vdiranja v rač. sisteme. V kolikor se ti porodi želja po popravi ocene takoj pokliči jankovića in ti bo zrihtal tako kot sinu jučku. Še kazni ne boš dobil

  • mirko 15:59 24.julij 2012.

    To bi se še pa jaz rad naučil. Ok. jasno mi je da lahko prideš v nek sistem, če ima ustanova strežnik v internetnem omrežju, dostop do nekaterih aplikacij in podatkovnih baz pa zaščiten z gesli, up. imeni in raznimi ...prikaži večmi šiframi. Ni mi pa jasno kako je prišla do teh gesel. Poznamo programe za iskanje gesel in šifer (saj tisti manj kompleksni so tudi na spletu). Če pa ima neka ustanova, kot je šola, tako slabo zaščiteno neko bazo podatkov, potem bi morali biti kaznovani oni. Sicer pa sploh ni potrebno imet program za odkrivanje gesel in kod, daj ima prenekateri učitelj to kar nekje zapisano in mimogrede lahko kdo od učencev to prebere, ko on gre na WC ali kam ven iz razreda. Če bi bili vsi tako neodgovorni bi se bančni računalniški sistemi dnevno stokrat sesuvali. Kako bi bilo lepo, če bi vdrl v bančno aplikacijo za transfer sredstev na drug bančni račun nekje v kakšni banana republiki in potem v najkrajšem možnem času preko posrednika naredit dvig gotovine. Seveda bi moral bit ta bančn

  • dd 13:18 24.julij 2012.

    Bravo, mama, ki skrbi, da so otroci na vseh področjih zadovoljni.