Svet
13 ogledov

Mandat za sestavo vlade Netanjahuju

Peres je za oblikovanje nove vlade izbral Benjamina Netanjahuja. Žurnal24 main
Prihodnjo izraelsko koalicijo bo oblikoval Benjamin Netanjahu.

Izraelski predsednik Šimon Peres je oblikovanje nove vlade zaupal vodji stranke Likud Benjaminu Netanjahuju. Na parlamentarnih volitvah prejšnji teden je sicer tesno večino glasov osvojila stranka Kadima, ki jo vodi izraelska zunanja ministrica Cipi Livni. Vendar pa je stranki v parlamentu pripadel le en sedež več kot stranki Likud. Ker nobena stranka nima potrebne večine 61 sedežev v parlamentu, je možno le oblikovanje vlade iz dveh ali več strank.

Šest tednov časa
Netanjahu ima za oblikovanje nove koalicije na voljo šest tednov. Če mu v tem času ne uspe, se bo proces ponovil. Peres se je za imenovanje Netanjahuja za novega mandatarja odločil po tem, ko je Avigdor Lieberman, vodja desničarske stranke Israel Bejtenu, dejal, da je njegov favorit za to mesto prav Netanjahu, vendar le, če se bo odločil oblikovati "široko" vlado.

Prednostna naloga nove vlade Iran
Netanjahu, ki je premierski stolček že zasedal med letoma 1996 in 1999, je po slovesnem prevzemu mandatarstva kot eno prednostnih nalog nove vlade izpostavil Iran. "Iran si prizadeva izdelati jedrsko orožje in predstavlja največjo grožnjo našemu obstoju od vojne za neodvisnost leta 1948," je dejal Netanjahu.

Njegova izvolitev sicer vzbuja tudi strah, da bi desna koalicija pod vodstvom Netanjahuja lahko uničila bližnjevzhodni mirovni proces. Netanjahu namreč meni, da še ni napočil čas za razpravo o ključnih vprašanjih v mirovnih pogajanjih, vključno z določitvijo meja nove palestinske države. Namesto tega želi, da bi se pogovori osredotočali predvsem na izboljšavo življenjskih pogojev na zasedenem Zahodnem bregu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.