Svet
7 ogledov

Mandela ne more govoriti

Razno 25.06.13, Nelson Mandela in zena Graca, foto: reuters Reuters
Nekdanji južnoafriški predsednik Neslon Mandela ostaja "precej bolan" in ne more govoriti, je medijem povedala njegova nekdanja žena.

Nelson Mandela, ki intenzivno nego prejema na svojem domu, se po njenih besedah sporazumeva z izrazi na obrazu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nič več na aparatih

Winnie Madikizela-Mandela je pojasnila, da 95-letnik ni več priključen na aparate za ohranjanje življenja. Govoriti pa ne more zaradi cevk, ki so speljane prek njegovih ust in namenjene odstranjevanju tekočine iz pljuč. Posledično ne more ničesar jasno povedati.

"Sporazumeva se z obrazom. A zdravniki so nam povedali, da obstaja upanje tudi za povrnitev njegovega glasu," je za časnik The Sunday Independent povedala nekdanja žena.

Mandelo so po skoraj treh mesecih bolnišničnega zdravljenja zaradi pljučne infekcije 1. septembra premestili na njegov dom v Johannesburgu. "Slišala sem nesmisle, da ga pri življenju ohranjajo aparati. To ni res," je povedala Madikizela-Mandela.

Njegove težave s pljuči naj bi bile povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel, potem ko je bil zaradi boja proti apartheidu 27 let zaprt. Mandela je imel tako doslej že večkrat zdravstvene težave, njegova zadnja hospitalizacija pa je bila najdaljša po izpustitvi iz zapora leta 1990.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.