Svet
1347 ogledov

Maske iz Bruslja tudi v Slovenijo

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Koliko mask bo Slovenija prejela, še ni znano.

Evropska komisija bo maske poslala tudi v Veliko Britanijo

Evropska komisija bo v prihodnjih dneh 17 članicam EU, tudi Sloveniji, dostavila 1,5 milijona od skupno deset milijonov medicinskih mask, nabavljenih v okviru instrumenta za nujno pomoč, za zaščito zdravstvenega osebja pred novim koronavirusom. Koliko mask bo dobila Slovenija, za zdaj ni bilo mogoče izvedeti.

Maske bo dobilo 17 članic EU - poleg Slovenije še Avstrija, Poljska, Malta, Ciper, Danska, Italija, Hrvaška, Francija, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Madžarska, Finska, Nizozemska, Švedska in Grčija - ter Velika Britanija, je danes povedal govorec komisije Stefan de Keersmaecker.

Prva od sedmih pošiljk

To bo prva pošiljka medicinskih mask, ki jih je financirala komisija v okviru instrumenta za nujno pomoč, da bi neposredno podprla članice pri odzivanju na pandemijo novega koronavirusa. Nato bodo v prihodnjih šestih tednih vsak teden dobavili po 1,5 milijona mask.

Te pošiljke po navedbah komisije dopolnjujejo več sto tisoč mask, ki so jih v minulih tednih dostavili iz evropske zaloge medicinske opreme, in pomoč v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito.

Komisija neposredno podprla zdravstvene sisteme članic

Komisija je konec aprila v okviru instrumenta za nujno pomoč sprostila 320 milijonov evrov za ukrepe nujne pomoči, od tega 100 milijonov evrov za nujno potrebne zdravstvene izdelke, ki bodo nabavljeni v prihodnjih mesecih. Sicer pa je sprostila tri milijarde evrov iz proračuna EU, da bi neposredno podprla zdravstvene sisteme članic. Od tega bo 2,7 milijarde evrov usmerjenih prek instrumenta za nujno pomoč, 300 milijonov evrov pa prek medicinskih zmogljivosti mehanizma rescEU.

Instrument za nujno pomoč omogoča neposredno podporo članicam pri njihovih prizadevanjih za zajezitev pandemije in ne nadomešča drugih instrumentov, kot so skupno javno naročanje in strateška zaloga medicinske opreme. Postopki skupnega javnega naročanja potekajo. Podrobnosti v komisiji ne razkrivajo. Danes so pojasnili le, da je Luksemburg naročil varovalne rokavice, Belgija maske, Latvija pa očala in maske.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Jackilika
    Jackilika 01:04 09.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Avatar Leon
    Leon 17:05 08.maj 2020.

    Evropska komisija bo v prihodnjih dneh 17 članicam EU, tudi Sloveniji, dostavila 1,5 milijona od skupno deset milijonov medicinskih mask, nabavljenih v okviru instrumenta za nujno pomoč, za zaščito zdravstvenega osebja pred novim koronavirusom. Koliko mask bo dobila Slovenija, za ...prikaži več zdaj ni bilo mogoče izvedeti. Koliko mask iz TOALETNEGA PAPIRJA bo Slovenija donirala v dežele tretjega sveta ....za brisanje ritk .