Svet
57 ogledov

Masten: "Razpada sistema ne bo"

grčija evro euro Shutterstock
"Po tistem, ko so Grki odločili, da bodo o ponujenem programu pomoči odločali na referendumu, nisem presenečen, nad odločitvijo evroskupine," o odločitvi o ne podaljšanju pomoči Grčiji pravi ekonomist Igor Masten.

Razen formalnosti, da se Grčiji ne podaljša pomoči, v evropskupini ne bodo odločili nič kaj posebnega. Grki se bodo morali sami odločiti, kaj bodo naredili, meni Igor Masten, ki je prepričan, da ne bo nihče več čakal na morebitni grški referendum.

Kaj bo s slovensko pomočjo?

1,6 milijarde evrov dolga, ki ga mora v torek Grčija poravnati do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) neposredno z Evropo po besedah ekonomista nima povezave. Če Grki do torka ne vrnejo denarja, bodo formalno v bankrotu. Kaj odločitev pomeni za Slovenijo? "V kolikor bo prišlo v ponedeljek do reakcije na finančnih trgih, bo to posredno vplivalo tudi na Slovenijo. Neposredno Slovenija gospodarsko vezana na Grčijo. Posredni vplivi se pojavljajo preko morebitnega negativnega vpliva na dogajanje na finančnih trgih. Tudi s tem, ko smo izpostavljeni kot upnik do Grčije, to takoj ne bo imelo nikakršnega učinka. Ker bomo del paketa pogajanj o odpisu dolgov, oziroma predrugačenju dolgov," pravi strokovnjak, ki za zurnal24.si na vprašanje, ali se lahko poslovimo od denarja, ki smo ga posodili Grčiji, odgovarja, da bo dolg zagotovo delno odpisan: "Te odpisi so vedno delni."

Slovenija 08.05.2013 prof. dr. Igor Masten Ekonomska fakulteta Univerze v Ljublj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po njegovih besedah je težko napovedati, koliko bo odpisa: "Eno je neposredno posojilo, to je 260 milijonov evrov. Drugo so poroštva. Stvar pogajanj bo, koliko poroštev se bo unovčilo."

So se Slovaki odločili prav?

Pred leti so Slovaki zavrnili pomoč Grčiji. Se je zdaj izkazalo, da bi morala enako storiti tudi Slovenija? "Niti ne. Zato, ker so bile takrat možnosti reagiranja na tako krizo, torej na bankrot, na strani inštitucij EU bistveno manjše. Danes imamo možnosti nevtralizacije morebitnih negativnih posledic bistveno več, pravi Masten, ki ne vidi možnosti za "razpad sistema". "Ne, Evropa je imela čas, da se pripravi na tako situacijo, ki je zdaj nastala. Dezintegracija ene države in kasnejša ponovna integracija, je vaja, ki jo je potrebno enkrat dati skozi."

Masten tudi ne vidi možnosti za domino efekt. "Evropa je pripravljena ukrepati in pomagati vsem insolventnim državam. To bo pač zdaj izjema. Vemo, da bo potrebno urediti finančne obveznosti Grčije do upnikov … To bo prvi tak primer, ki ga bo potrebno dati skozi. Zgodovinsko je proces evropske monetarne integracije v Evropi dolg 150 let. V vmesnem obdobju so šle zadeve naprej in velikokrat tudi krepko nazaj. Vedno so se evropske države vračale na to pot. Tudi ta zadeva ne bo povzročila masovne dezintegracije. Nenazadnje je ekonomski vpliv Grčije majhen,"  zaključuje Masten.

Komentarjev 3
  • Vid Gajšek 13:04 28.junij 2015.

    "Razpada sistema ne bo, ker se je že zgodil."

  • kapibara 20:22 27.junij 2015.

    Normalno da do razpade ne more priti.. bo pa evro pošteno v minus zakikirikal.... :-( ; dobro da sem jih pretipiol v tuje valut .. :-) ; hihihihi kredita v švicarjih pa tudi nimam--

  • mph 19:27 27.junij 2015.

    "Kaj bo s slovensko pomočjo?"? To je potrebno vprašat nemške banke, ki so jo prelile na svoje račune.