Svet
16816 ogledov

Materino smrt prikrival 30 let in si nagrabil pravo bogastvo

Ameriški dolar Profimedia
S svojo goljufijo si je nabral vrtoglavih 830.000 dolarjev.

V Kaliforniji je moški 30 let prikrival materino smrt in tako še naprej neomejeno prejemal njeno socialno pomoč in vojaško pokojnino. Ameriški tožilec je na sodišču dejal, da je to najdaljša in največja goljufija te vrste v tem okrožju.

Donald Felix Zampach iz mesta Poway, ki se nahaja 32 kilometrov severno od San Diega, je v treh desetletjih pridobil več kot 830.000 dolarjev javnih sredstev in skoraj 30.000 dolarjev, ki jih je pridobil z zlorabo kreditnih kartic, je prejšnji teden dejal ameriški odvetnik Randy Grossman.

S prevaro začel leta 1990

Ta dolgo trajajoča prevara se je začela leta 1990, ko je Zampachova mati umrla na Japonskem. Tik pred njeno smrtjo je Zampach lastništvo njene hiše v južni kaliforniji prenesel nase in v imenu svoje matere vložil zahtevo za stečaj, ki ne zahteva načrta za odplačilo, poroča portal The Guardian.

V mnogih letih, ki so sledila po materini smrti, je Zampach obdržal njene bančne račune, ponarejal njen podpis in vlagal ponarejene davčne napovedi. Le ene stvari ni nikoli storil in to je, da nikoli ni prijavil materine smrti socialni pomoči, da bi prenehali z izplačili.

"Obtoženec ni le pasivno zbiral čekov, ki so bili poslani njegovi pokojni materi. To je bila izpopolnjena goljufija, ki je trajala več kot tri desetletja in za ohranitev zahtevala agresivno ukrepanje in izpopolnjeno prevaro," je dejal Grossman v izjavi.

Zampach je sicer na sodišču priznal krivdo in bil izpuščen s plačilom varščine. Sodba naj bi bila izrečena 20. septembra. Njegov sporazum o priznanju krivde predvideva, da se odpove svojemu domu v Powayu in izplača povračilo v višini 830.000 dolarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • albert6 11:42 04.julij 2023.

    Sociala in sodstvo skoraj kot pri nas