Svet
3046 ogledov

Mati išče truplo svojega sina, a ga ne najde

Aleksej Navalni smrt
1/4
Epa Prizor s shoda v Sofiji po smrti Alekseja Navalnega.
Ekipa ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je danes potrdila njegovo smrt, pri čemer se sklicuje na navedbe njegove matere, ki je odpotovala v zapor na skrajni sever Rusije, kjer je bil zaprt.

Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je od oblasti zahtevala, da truplo predajo svojcem. Ti poskušajo priti do njega, a doslej neuspešno.

Glede na uradno obvestilo o smrti, ki ga je njegova mati Ljudmila Navalna prejela v kazenski koloniji, je 47-letnik umrl v petek ob 14.17 po lokalnem času, je prek omrežja X sporočila Jarmiš, katere navedbe povzemajo tuje tiskovne agencije.

Njegovo truplo naj bi se po navedbah enega od uslužbencev zapora nahajalo na preiskavah v mestu Salehard, ki je okoli 50 kilometrov oddaljeno od kazenske kolonije, zaradi česar ga mati še ni mogla identificirati. "Zahtevamo, da se truplo Alekseja Navalnega nemudoma preda njegovi družini," je ob tem sporočila Jarmiš.

Mati je s svojim odvetnikom medtem že prišla do omenjene mrtvašnice, a so ugotovili, da trupla tam ni. Kot je še sporočila Jarmiš, so enega od njihovih odvetnikov preiskovalci tudi obvestili, da je vzrok smrti Navalnega še vedno neznan in da bodo rezultati nove preiskave, ki jo bodo opravili na truplu, znani šele naslednji teden.

Predstavnike je ob tem Jarmiš obtožila laganja, da bi se tako izognili predaji trupla svojcem. "Vemo zagotovo, da to ni bila samo smrt, bil je umor," je dejala za britanski BBC. "Poskušajo prikriti sledi, zato tudi ne izročijo trupla njegovi družini in zato ga skrivajo pred njimi," je še dodala.

V skladu z rusko zakonodajo morajo sicer po njenih besedah oblasti truplo zapornika sorodnikom izročiti v roku dveh dni po smrti.

Glede na objavo na omrežju X enega od sodelavcev Navalnega, Ivana Ždanova, je sicer osebje kazenske kolonije materi Navalnega dejalo, da je umrl zaradi "sindroma nenadne smrti".

Aleksej Navalni | Avtor: Epa Epa

Da je Navalni v petek umrl, potem ko se je začel po sprehodu slabo počutiti, je najprej sporočila uprava zapora, kjer je najvidnejši kritik Kremlja prestajal 19-letno zaporno kazen. Oživljanje naj bi bilo neuspešno. Vzrok smrti še ni znan, oblasti pa so uvedle preiskavo. Družina in sodelavci Navalnega so sprva izražali dvom v navedbe oblasti.

Številne države in tudi ruski oporečniki so odgovornost za njegovo smrt pripisali Kremlju. Zvrstili so se tudi mnogi pokloni njegovemu neutrudnemu boju za demokracijo v Rusiji. Članice skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav G7 so se mu danes ob začetku zasedanja ob robu varnostne konference v Münchnu poklonile z minuti tišine.

Kitajska po drugi strani danes ni želela komentirati njegove smrti, češ da gre za notranjo zadevo Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • Idioti 20:45 19.februar 2024.

    Išče in išče vrača se ženi v objem ! Ko ga jebe STA , ko ga jebe Žurnal , ko ga jebe Fajonka in Kurčelajnova !

  • Idioti 12:20 19.februar 2024.

    Pravno gledano , dobil je 19 let kazni in v tem času , ga nikomur ne trebajo izročiti !

  • Kmodri_ 20:53 18.februar 2024.

    V čem je razlika med Poncijem Pilatom in Putlerjem? Poncij si je umil roke so enkrat, Putler vsako uro...