Svet
25 ogledov

Medvedjev grozi Evropi z orožjem

Dmitrij Medvedjev se je odzval tudi na podpis sporazuma Start z ZDA. (Foto: Reut Žurnal24 main
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zagrozil, da bo Rusija namestila svoje rakete na meje z Evropsko unijo, če Washington pri nameščanju protiraketnega ščita ne bo upošteval Moskve.

Rusija naj bi tako v svojo eksklavo Kaliningrad med Poljsko in Litvo namestila rakete iskander, ki imajo domet okoli 500 kilometrov, je nakazal Medvedjev. "Ruska federacija bo na zahodu in jugu države namestila moderne oborožitvene sisteme, ki bi jih lahko uporabili za uničenje evropske komponente ameriške protiraketne obrambe," je dejal v televizijskem nagovoru.

Sporazum o nameščanju komponent protiraketnega ščita sta za zdaj z ZDA podpisali Romunija in Poljska. V Washingtonu sicer zatrjujejo, da je ščit namenjen obrambi pred morebitnimi izstrelki iz "malopridnih" držav, kot je na primer Iran, a v Moskvi menijo, da je primarno usmerjen prav proti njihovim raketam, s čimer bi se porušilo ravnotežje moči.

ZDA načrtov ne bodo spreminjale

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Tommy Vietor je poudaril, da ZDA ne bodo spreminjale svojih načrtov glede namestitve Natovega protiraketnega ščita na vzhodu Evrope. Ponovil je, da so Moskvi večkrat pojasnili, da ščit ni in ne more predstavljati grožnje Rusiji. ZDA so, kot je dejal, še naprej zavezane sodelovanju z Rusijo, a svojih načrtov v Evropi ne bodo spreminjale.

Nato razočaran nad Moskvo

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je nad grožnjo iz Moskve "zelo razočaran" in dodal, da gre za "neustrezen odziv". "Tovrstne namestitve bi bile ostanek preteklosti in niso skladne s strateškimi odnosi, za katere sta se dogovorila Nato in Rusija, kot tudi ne z duhom dialoga, ki ga trenutno vodita," je dejal. Prav sodelovanje pri protiraketni obrambi je po njegovem dokaz, da lahko strani varnost gradita skupaj in ne ena proti drugi.

Medvedjev zagrozil z izstopom od projekta

Čeprav sta Rusija in Nato pred letom dni v Lizboni sklenila, da bosta sodelovala pri gradnji protiraketnega ščita, kakšnega bistvenega napredka pri določanju vsebine tega sodelovanja še ni bilo. Iz Moskve pa prihajajo tudi vse bolj nestrpna sporočila, da se bodo temu dogovoru odpovedali, če se kmalu ne bodo premaknili naprej.

Medvedjev je danes celo zagrozil, da bi Rusija, če bo Zahod nadaljeval s samostojno gradnjo ščita, lahko izstopila tudi iz sporazuma Start o omejevanju strateškega orožja, ki sta ga Medvedjev in ameriški predsednik Barack Obama podpisala aprila lani.

Komentarjev 1
  • privat 09:42 24.november 2011.

    pa kaj ni rusija malopridna državica?? Kaj niso to vse države razen podpisnic nato pakta??