Svet
20 ogledov

"Medvedjev je diktator, ne Putin"

Medvedjev in Putin Reuters
Odstavljeni moskovski župan Jurij Lužkov napoveduje, da bo na prihajajočih ruskih parlamentarnih volitvah prevladala korupcija. Predsednika Medvedjeva je označil za diktatorja.

Jurij Lužkov napoveduje, da vladajoča stranka ne bo mogla zmagati na decembrskih volitvah, ne da bi se poslužila goljufije. Prepričan je, da glasovanje ne bo ne svobodno ne pošteno. Na voditelje posameznih regij naj bi se vršil pritisk, da zagotovijo rezultat, ki bo ustrezal vladajoči stranki. "Ni konkurence, ni nobenih alternativ, med katerimi bi lahko izbirali," je dejal v intervjuju za BBC. "Na žalost že poznamo izid in vemo, kdo bo Rusiji vladal prihodnje leto."

Pričakovati je, da bo novi predsednik vlade Dmitrij Medvedjev, ki je od leta 2008 predsednik Rusije. Lužkov, velik kritik Medvedjeva, meni, da je sedanji premier Vladimir Putin bolj demokratičen del vladajočega para.

"Čeprav ima Zahod Putina za manj demokratičnega od Medvedjeva, je v resnici Putin bolj strpen do kakršnegakoli drugačnega mnenja," trdi Lužkov in dodaja, da je sedanji predsednik bolj nagnjen k zatiranju vseh nasprotujočih. "Medvedjev bi bil enako neučinkovit kot premier, kot je bil predsednik."

Obtožen "neomejene korupcije"

Ruske oblasti so Lužkova obtožile, da se je v 18 letih na oblasti neomejeno posluževal korupcije. Rusko tožilstvo ga je kot pričo poklicalo na zaslišanje v primer poslov, povezanih z moskovsko banko, ki je bila delno v lasti mesta. Direktor banke Andrej Borodin je pobegnil iz države in trenutno živi v Londonu.

Preiskovalce zanima tudi Lužkova soproga Elena Baturina. Baturina je bila nekoč ena najbogatejših žensk v državi in ne živi več v Rusiji. Zatočišče v tujini naj bi si iskal tudi Lužkov, saj ga trenutno ni v Rusiji.

Lužkov sicer zatrjuje, da ostaja Moskovčan in da bo stopil pred preiskovalce. "Gre za vprašanje časti. Če ne bom (stopil pred sodnike, op. a.), bodo moji nasprotniki na lahek način dokazali, da sem kriv," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.