Svet
3 ogledov

Mejaškega izpustili iz pripora

Kenijski policisti so v četrtek najverjetneje pridržali hrvaškega podjetnika Igo Žurnal24 main
Kenijska policija je iz pripora izpustila Igorja Mejaškega, ki so ga v četrtek aretirali, ker je podoben ubežniku haaškega sodišča Ratku Mladiću.
 
 

Ma kakšen Ratko Mladić! Sploh ne vidim podobnosti med njima. Ne vem, zakaj so ju zamenjali, mogoče zato, ker sta oba bolj obilne postave, ampak moj sin je lepši.

Mati Igorja Mejaškega

 
"V četrtek smo dobili depešo Interpola, da se v državi zadržuje moški, ki je podoben Ratku Mladiću," je predstavnik kenijske policije razložil, kako se je zgodil fiasko. Pri Igorju Mejaškem , ki ni predmet nobene policjske preiskave, so našli potni list.

Priče četrtkove aretacije domnevnega haaškega ubežnika v Keniji so bile nad dogajanjem šokirane, je poročala Srbska nacionalna televizija (RTS). "V šoku sem. Osumljeni je 25 let vodil podjetje za vodne športe. Ko se je prvič pojavil tu, je imel vse potrebne papirje," je dejal Mohamed Hersi , direktor hotela v Mombasi. Igorja Mejaškega je okoli 20 pripadnikov specialne policije aretiralo v hotelu v Mombasi, nedaleč od njegovega potapljaškega kluba, ki ga je po navedbah lokalnih prič vodil več kot 20 let.
 

Ratko Mladić je še vedno na prostosti. ©

 

"Z vojno nima veze"

"Mejaški je lastnik potapljaškega kluba, ki deluje v sklopu hotela Whitesands v Mombasi," je za Jutarnji dejal njegov prijatelj Pavo Kremenić , pretresen nad njegovo aretacijo. Dodal je, da se je Mejaški zaradi ugodne klime že pred 25 leti preselil v afriško državo. "Z vojno na tleh nekdanje Jugoslavije sploh ni povezan. Je pa po svojih močeh prispeval finančne donacije za hrvaško domovinsko vojno."

Prvotna poročila, da so v Mombasi aretirali enega od dveh ubežnikov haaškega sodišča, Gorana Hadžića oziroma Ratka Mladića , so se torej izkazala za nepravilna. Kenijska policija je namreč v četrtek zvečer sporočila, da "obstaja utemeljen sum, da smo aretirali osebo, ki jo haaško sodišče za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, sumi vojnih zločinov".

Obtožnici
Haaško sodišče je Mladića, nekdanjega poveljnika Vojske Republike Srbske, že leta 1995 obtožilo genocida, sodelovanja v genocidu, zločinov proti človečnosti, preganjanja na osnovi nacionalne in verske pripadnosti, umorov deportacij, jemanja talcev.

Hadžić, nekdanji predsednik Srbske krajine, je osumljen zločinov proti človečnosti in sodelovanja pri pregonu, iztrebljanju, deportiranja, umorov in nehumanega ravnanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.