Svet
5085 ogledov

Melania Trump spet zakuhala škandal

melania trump
1/4
Prva dama Združenih držav in njeni svetovalci se ne morejo ravno pohvaliti z izvirnostjo, ko gre za komuniciranje z javnostjo. Včeraj so to znova dokazali.

Melania Trump je namreč v Rožnem vrtu pred Belo hišo naznanila svojo pobudo za pomoč otrokom, ki nosi naslov Bodi najboljši (Be Best). Šlo naj bi za kampanjo osveščanja glede družbenih medijev, mamil in splošne dobrobiti otrok.

Zloženka, ki jo je pripravila Trumpova, je namreč skoraj identična tisti, ki so jo ameriške oblasti objavile že leta 2014. Od modro-oranžne celostne grafične podobe do vsebine se Melanijina knjižica skoraj povsem ujema s tisto, ki je bila objavljena že pred štirimi leti.

Iz komisije za trgovino so sporočili, da je bila knjižica natisnjena že leta 2009 in da je v tokratni izdaji Melania Trump prispevala le uvodni nagovor.

Spletna stran Bele hiše avtorstvo zloženke sicer pripisuje Trumpovi in komisiji za trgovino.

Tokratni zaplet je zelo podoben škandalu, ki je izbruhnil po tem, ko je Melania Trump zbrane na republikanski konvenciji nagovorila z identičnim govorom, kot ga je imela nekdanja prva dama Michelle Obama pred zbranimi demokrati leta 2008.

donald trump, melania trump Blamaža Magazin Melania Trump prekopirala govor Michelle Obama?

melania trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Kakšna je vsebina Melaniine kampanje?

Trumpova je včeraj prebrala kratek govor s splošnim orisom pobude, njen mož, predsednik Donald Trump pa je nemudoma podpisal odlok za razglasitev 7. maja kot dneva bodi najboljši.

Nekdo iz publike je vprašal, ali je izraz "Be Best" slovnično pravilen, in Trump se je malce nasmejal, komentiral pa ni.

Trumpova je povedala, da je izobrazba eno glavnih vprašanj, s katerimi se soočajo otroci. "Če resnično poslušamo, kaj nam govorijo naši otroci, naj si bodo to njihove skrbi ali ideje, jim lahko odrasli ponudimo podporo in orodja, ki jih potrebujejo, da odrastejo v srečne in produktivne odrasle," je dejala.

melania trump Magazin Washington Post razkriva, kakšno je v resnici življenje Trumpovih

Bistvo pobude naj bi bilo vzpodbujanje odraslih, da učijo otroke, kako naj postanejo dobri državljani, prijazni ljudje, ki niso nasilni na družbenih medijih in drugače, ki bodo skrbeli zase in ne bodo uživali mamil. Melania Trump bo pobudo predstavljala po ZDA.

Pred volitvami novembra 2016 je napovedala, da se bo v Beli hiši predvsem ukvarjala s kampanjo proti nasilništvu na internetu. V 16 mesecih, odkar je mož na oblasti, je nekajkrat obiskala otroke v šolah in bolnišnicah doma in po svetu.

Lani jeseni je imela v Beli hiši okroglo mizo o zlorabi sredstev proti bolečinam in mamil, letos marca pa sestanek s predstavniki družbenih medijev o nasilništvu in varnosti na internetu. Novinarske konference še ni imela niti ni dala nobenega intervjuja.

melania trump, donald trump | Avtor: Profimedia Profimedia

V ameriški javnosti prva dama slovenskega rodu ni pretirano priljubljena, ampak obenem niti osovražena, kot sta bili pri ameriških desničarjih prvi dami Hillary Clinton in Michelle Obama. Republikanske prve dame pri levici v sodobni zgodovini niso bile tako osovražene, ker se niso izpostavljale.

Nancy Reagan je imela kampanjo proti mamilom pod naslovom Enostavno reči ne, Barbara in Laura Bush sta poudarjali izobraževanje in pismenost, Michelle Obama je jezila desnico s kampanjo za zdravo hrano in zdravo življenje, Clintonova pa se jim je do smrti zamerila s prizadevanjem za zdravstveno reformo.

Zadnja anketa CNN ugotavlja, da ima 57 odstotkov vseh Američanov pozitivno mnenje o Melanii Trump. Pozitivno mnenje o njej ima 54 odstotkov Američank, in celo demokrati so razdeljeni približno na polovico. Pozitivno mnenje o njej jih ima 38 odstotkov, negativno pa 40 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:00 08.maj 2018.

    Melania je ameriški Borut Pahor !

  • Balkica 10:45 08.maj 2018.

    Ah, dajte no, kakšen škandal neki. Imam občutek, da vsi prav iščejo, kaj ji bi lahko pripisali slabega, v resnici pa ji ni kaj očitati.

  • mp5 09:45 08.maj 2018.

    D.J. koliko škandalov je že (spet) Melanija zakuhala do zdaj? Pričakujem odgovor.