Svet
15 ogledov

Merklova na zasebni avdienci pri papežu

papež Frančišek Angela Merkel Reuters
Papež Frančišek je na zasebni avdienci v Vatikanu sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel.

V nekaj več kot 45-minutnem pogovoru sta se poglavar Rimskokatoliške cerkve papež Frančišek in nemška protestantska kanclerka Angela Merkel dotaknila vprašanj vere, globalizacije in vloge Evrope v svetu, pa tudi gospodarskih vprašanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova je po pogovoru poudarila, da je ključna stvar nadzor nad finančnimi trgi. "Gospodarstvo obstaja zato, da služi človeku," je dejala. Krize po njenem mnenju razpihuje tudi pomanjkanje socialnih usmeritev. Papež Frančišek je pred dvema dnevoma kritiziral "tiranijo" finančnih trgov in se zavzel za etične reforme, ki bi zagotovile tudi več pomoči za revne. Denar bi moral služiti in ne vladati, je opozoril.

Nemška kanclerka je poudarila še, da se ji zdi pomembno negovati temelje družbe, pri čemer Rimskokatoliška cerkev igra osrednjo vlogo. Papež Frančišek je, kot je dejala Merklova, dal jasno vedeti, da bo svet Evropo še potreboval.

Kanclerka prinesla delček Nemčije

Kanclerka v Vatikan sicer ni prišla praznih rok. Papežu je kot darilo izročila celotno zbirko oz. 107 zgoščenk nemškega dirigenta Wilhelma Furtwänglerja ter dela nemškega pesnika Friedricha Hölderlina v treh knjigah iz leta 1905. Hölderlina je argentinski papež v dveh mesecih, kar opravlja delo vrhovnega poglavarja Cerkve, že večkrat citiral.

Merklova je sredi marca že prisostvovala slovesni umestitvi Argentinca Jorgeja Maria Bergoglie in mu v katedrali sv. Petra tudi segla v roko. Že takrat ga je povabila na obisk v Nemčijo. Bergolgilo je na mestu papeža nadomestil Nemca Josepha Ratzingerja.

Komentarjev 1
  • privat 22:33 18.maj 2013.

    treba je stisniti narode eu ja v bedo in zato je potreben sporazum z veliki strankami...cerkev!