Svet
13 ogledov

Milijoni v turizem, z davčno reformo pa medvedja usluga

Saharun na Dolgem otoku Profimedias
Hrvati pričakujejo, da bo prihodnje leto v dopolnitev njihove turistične ponudbe vloženih 800 milijonov evrov, do konca leta 2020 pa naj bi investitorji v izgradnjo hotelskih objektov vložili več kot 14 milijard evrov.

Na Hrvaškem naj bi v prihodnjem letu odprli 40 novih hotelskih objektov. Visok nivo ponudbe, nove gradnje in investicije so ključni so višanje konkurenčnosti, menijo v Hrvaškem turističnem združenju. Ocenjujejo, da jim na tej točki manjka 20 tisoč kakovostnih hotelskih sob, da bi bili povsem konkurenčni na Mediteranskem turističnem trgu, je poročala hrvaška televizija HRT.

Še naprej so kritični v omenjenem združenju, investitorjem posel otežuje birokracija in neurejena knjižno zemljiška stanja, ravno tako pa na tej točki težko predvidevajo, kako bo davčna reforma vplivala na panogo.

Kot je znano, v Zagrebu so v petek sprejeli spremembe zakona o davku na dodano vrednost, ki bo med drugim zvišal stopnjo DDV za gostince. Opozicija že opzarja, da s spremembami ogrožajo hrvaški turizem kot najpomembnejšo gospodarsko panogo.

Po novem bodo s 25-odstotno stopnjo obdavčene gostinske in nastanitvene storitve, ki je bil doslej v razredu s 13-odstotno obdavčitvijo. Več opozicijskih strank je zahtevalo, naj ne zvišujejo davka za gostinstvo, a je vladajoča večina HDZ in Mosta zavrnila vse amandmaje opozicije. Podobno so zahtevali tudi hrvaški gostinci, ki so ocenili, da bodo po uveljavitvi zakona verjetno morali odpuščati, nekateri pa celo zapreti lokale, je poročala STA.

Opozicija je opozorila, da se bodo zaradi višje stopnje DDV za gostinstvo krčili tudi prihodki od turizma. Hrvaška vlada vztraja, da so spremembe zakona o DDV del celovite davčne reforme, v okviru katere je predviden sprejem še 15 zakonov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • samo.jst 12:43 08.december 2016.

    Prijaznost v Egiptu? Da moraš vsakega posameznika "podkupiti", da sploh kaj dobiš v "All inclusive" resortu? Da ti odsvetujejo se sprehoditi na plažo zaradi varnosti? Bil, videl, nikoli več... Raje sežem malo globlje in grem v Grčijo, kako pa gledat ...prikaži več spet te vsiljive arabce.

  • Papaja Popi 15:17 07.december 2016.

    En teden dopusta v Egipt, 4 zvezdice, z letalskim prevozom je krepko cenejši, kot en teden v lepi njihovi.Razlika v ponudbi , prijaznosti in morju pa je 100 %.

  • Fulmmer 13:31 07.december 2016.

    A ni to fajn, že letos vem kam drugo leto ne bom šel na dopust.....