Svet
251 ogledov

Minister odstopil zaradi laži

biznis men, poslovnež, poslovni kovček Shutterstock
Dobili so ga, da je lagal, zato mu ni ostalo drugega, kot da je odstopil.

"Ne vidim druge možnosti, kot da predložim svoj odstop," je dejal nizozemski zunanji minister Halbe Ziljstra

Zijlstra je trdil, da je bil leta 2006 gost ruskega predsednika in ga je osebno slišal govoriti o "Veliki Rusiji", ki naj bi poleg Rusije zajemala še ozemlje Belorusije, Ukrajine in baltskih držav. V ponedeljek pa je vodja nizozemske diplomacije v pogovoru za lokalni časnik De Volkskrant priznal, da je lagal. V resnici ni bil v sobi s Putinom in ga ni slišal osebno govoriti o širitvi Rusije, ampak mu je za to povedal vir, ki je bil tam.

Nizozemskim poslancem je na izredni seji Zijlstra dejal, da je to zagotovo največja napaka njegove kariere. Kredibilnost zunanjega ministra pa mora po njegovem biti "brez dvoma" prisotna tako znotraj kot zunaj države.

Nizozemski premier Mark Rutte je označil ministrovo lažno predstavitev srečanja s Putinom kot "veliko napako". V ponedeljek je sicer stopil Zijlstri v bran in dejal, da njegova kredibilnost ni pod vprašajem.

Zijlstra je bil zunanji minister le štiri mesece od zaprisege nove Ruttejeve vlade oktobra lani in bi moral v roku nekaj ur odpotovati v Rusijo, kjer bi se srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, a so obisk odpovedali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 13:31 15.februar 2018.

    Pri nas vsi ministri lažejo zato jim ni treba odstopit.