Svet
1834 ogledov

Minister: "To bo težka in dolga vojna"

Izrael Palestina vojna Profimedia
Izraelski obrambni minister nagovoril kolege zveze Nato.

Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je kolege iz Nata, ki so se zbrali na dvodnevnem zasedanju v Bruslju, prek video povezave seznanil z razmerami v svoji državi.

V svojem nagovoru je opisal prizore, ki jim je bil priča v prizadetih skupnostih po napadu. Gallant je obrambnim ministrom Nata predvajal tudi videoposnetek zločinov, ki jih je v Izraelu zagrešil Hamas, so povedali viri v Natu. "Močno smo bili prizadeti. Vendar, da ne bo zmede, 2023 ni 1943. Smo isti Judje, vendar imamo različne sposobnosti. Država Izrael je močna, mi smo enotni in močni," je dejal Gallant.

Izraelska vojska "bo uničila Hamas in lovili bomo vsakega moškega, ki ima na rokah kri naših otrok," je Gallant dejal ministrom. "To bo dolga in težka vojna, a zmagali bomo," je dejal.

ZDA zagotovila podporo

ZDA bodo vedno stale ob strani Izraelu, je medtem na obisku v Tel Avivu poudaril ameriški državni sekretar Antony Blinken in obljubil, da bodo izpolnili vse zahteve Izraela po vojaški pomoči. 

"Morda ste sami dovolj močni, da se branite. Toda dokler obstajajo ZDA, vam tega nikoli ne bo treba storiti. Vedno vam bomo stali ob strani," je na novinarski konferenci ob obisku povedal Blinken. Obljubil je, da bosta administracija predsednika Joeja Bidna in kongres sodelovala pri izpolnjevanju zahtev Izraela po vojaški pomoči.

"Kdor želi mir in pravico, mora obsoditi Hamasovo vladavino terorja. Hamas ima samo en namen - uničiti Izrael in pobijati Jude," je ponovil. Spomnil je, da je tudi sam judovskega porekla in dodal, da je Izrael obiskal ne le kot državni sekretar ZDA, ampak tudi kot Jud.

Je pa poudaril, da imajo tudi Palestinci legitimne težnje, ki pa jih skrajno palestinsko gibanje Hamas ne zastopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako je potrdil, da je bilo v napadih Hamasa ubitih 25 Američanov in pozval k sprejetju ukrepov, s katerimi bi se preprečile nadaljnje civilne žrtve vseh narodnosti, poroča britanski BBC.

Otroška srčna kirurgija Poseg na srcu Zdravje Deklico iz Slovenije peljali v Izrael na operacijo, nato zaplet zaradi vojne Izrael Palestina vojna gaza Svet Brutalne metode, celo Nato pozval Izraelce k "sorazmernosti" Izrael prizorišče festivala Svet Preživel masaker na festivalu: "Poklical sem družino in se poslovil od njih."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Lion0077 18:02 12.oktober 2023.

    Izrael je največji vojni zločinec in blesav zahod jih podpira. Ko bi bil Blinken tud pri Rusiji tako pameten in bi se srečal s Putinom. Bu.. L seveda tega ne bo storil.