Svet
24813 ogledov

Mlada Afganistanka v solzah razkrila, kaj čaka njene prijateljice

Afganistanka Reševalni pas/Twitter
"Ženske smatrajo kot vojni plen."

Še preden so talibani osvojili Kabul, se je na twitterju pojavil videoposnetek objokanega dekleta, ki je obžalovalo spremembo režima v državi. "Nismo pomembni, ker smo se rodili v Afganistanu. Za nas nikomur ni mar," je dejala 23-letnica. 

Novinarka in politična aktivistka Masih Alinejad se je včeraj pogovarjala z mlado Afganistanko, ki ji je med drugim povedala, kako talibani postopajo do mladih žensk. "Stara sem 23 let. Če bi talibani zagledali žensko, kot sem jaz, bi me takoj pod prisilo poročili z enim od svojih borcev. To bi bilo posilstvo pod krinko poroke. To je njihova različica Korana. Ženske smatrajo kot vojni plen," je pojasnila.

Sama je zbežala, zdaj pa jo najbolj skrbijo prijatelji in prijateljice, ki so ostali v Kabulu. "Tam ženske dobesedno odpeljejo in jih posiljujejo, pa jim nihče ne more pomagati," je razkrila. Opozorila je, naj ljudje ne nasedajo obljubam talibanov, ki dajajo lažne obljube o spoštovanju pravic žensk. Kot je poudarila, v Afganistanu ženske sploh ne smejo več iz hiše.

Ostale ženske po svetu pa je pozvala, naj si ne zakrivajo oči pred krivicami, ki se dogajajo v Afganistanu. "Nočem, da se takšne stvari dogajajo čez 40 let." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • blayo 14:21 18.avgust 2021.

    Kakorkoli obrnemo njihov način življenja je za ohranitev človeške vrste bistveno boljši kot naš.

  • miho 08:48 18.avgust 2021.

    Vse skupaj je navaden brain drain oz. možganov dol sploh ni več. Ne razumem, zakaj ni bilo nobenega odpora, zakaj bežijo samo moški, zakaj talibanski režim ni bil obsojen na mednarodnem sodišču Združenih narodov za vojne zločine in zakaj Afganistan ...prikaži več ni bil vržen iz članstva OZN?

  • Avatar pantani
    pantani 07:22 18.avgust 2021.

    Ok,zakaj pa potem vidim samo moške, ki bežijo?!!!

Sorodne novice