Svet
67 ogledov

Morda bomo jedli pandino meso

Panda Reuters
Dvesto tisoč funtov vredno meso iz epruvete označuje prelomnico v prihodnosti prehanjevanja z mesom. Lahko bomo jedli tudi meso eksotičnih ogroženih živali, pravijo nizozemski znanstveniki.

Oktobra bodo znanstveniki iz laboratorija na Nizozemskem predstavili meso iz epruvete, sicer iz kravjih matičnih celic, vredno več kot 200 tisoč funtov (240 tisoč evrov), napoveduje Guardian.co.uk. Projekt financira bogat anonimnež, z njim pa želijo zmanjšati število glav živine, gojene za hrano, ki veliko prispeva k emisijam toplogrednih plinov. "Z metodami in vitro lahko iz matičnih celic naredimo izdelek, ki je videti kot meso in, upamo, ima tudi tak okus." "Prepričan sem, da bi lahko jedli meso pande," meni dr. Mark Post, vodja fiziologije na Univerzi v Maastrichtu, kjer projekt tudi poteka. Ocenjuje, da bi lahko prišlo do množične proizvodnje v naslednjih 10 do 20 letih. "Povpraševanje po mesu se bo v naslednjih 40 letih podvojilo in že zdaj izkoriščamo 70 odstotkov vseh kmetijskih zmogljivosti za gojenje živali zaradi mesa," pojasnjuje.

Potrebujemo alternative

"Če ne bomo ukrenili ničesar, bo meso postalo razkošje in hrana bo zelo, zelo draga," pojasnjuje dr. Post. Sicer živinoreja h globalnemu segrevanju prispeva z izpusti metana, 20-krat močnejšega od ogljikovega dioksida. Medtem so v pogovorih z nizozemskim društvom vegetarijancev ugotovili, da bi polovica članov začela jesti meso, če bi zagotovili, da bo za to umrlo manj živali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.