Svet
1682 ogledov

Musk pustil Ukrajino na cedilu

Elon Musk Epa
Elon Musk je zatrdil, da SpaceX ne bo več financiral Starlinkove satelitske sprejemnike v Ukrajini.

Starlinkovi satelitski sprejemniki podjetja SpaceX so od pomladi ključnega pomena za komunikacijo ukrajinske vojske. Vojski so omogočali nemoteno povezavo tudi po tem, ko so bila telefonska in spletna omrežja uničena v vojni.

Do sedaj je bilo Ukrajini podarjenih približno 20.000 Starlinkovih satelitov, kar je podjetje SpaceX, ki je v lasti Elona Muska, stalo približno 80 milijonov dolarjev.

satelit | Avtor: Profimedia Antena Starlinkovega satelitskega sistema. Profimedia
Kot poroča CNN, pa bo ta pomoč kmalu ugledala konec, saj je podjetje SpaceX opozorilo Pentagon, da bodo prenehali s financiranjem satelitov v Ukrajini, razen če ameriška vojska ne prispeva več milijonov zanje.

Prejšnji mesec je podjetje SpaceX na Pentagon naslovilo pismo, v katerem so zatrdili, da ne morejo več popolnoma financirati Starlinkove podpore. V pismu so tudi zaprosili, da naj Pentagon prevzame plačevanje, ki naj bi stalo več kot 120 milijonov dolarjev do konca leta, v naslednjih 12 mesecih pa tudi do 400 milijonov dolarjev.

V podjetju so zatrdili, da "SpaceX ni v položaju, da bi še naprej daroval sprejemnike Ukrajini ali v nedogled financiral že obstoječe."

Opaženih več izpadov

Pisma so prišla na plano med časom, ko poročajo o množičnih izpadih Starlinkovih satelitov. Neimenovani viri so za CNN povedali, da so nedavni izpadi močno vplivali na preboj ukrajinske vojske na bojišču, saj te sateliti predstavljajo glaven način komuniciranja na fronti. Sedaj mora Ukrajina na vsakem novo osvobojenem območju zaprositi za vklop Starlinkovih storitev.

Musk izpadov ni zanikal, prav tako jih ni komentiral, saj naj bi šlo za informacije zaupne narave.

Musk v vlogi mediatorja

Prav tako se v Ukrajini širi dvom v Muskovo zvestobo, saj je v nedavnih objavah na Twitterju objavil kontroverzni mirovni načrt, kjer je predlagal, naj se Ukrajina odpove Krimu in nadzoru nad regijami Lugansk in Doneck. Pojasnil je, da je še vedno na strani Ukrajine, vendar se boji velikega stopnjevanja konflikta.

 

 

Prav tako je v torek zanikal, da naj bi neposredno govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V zasebnem pogovoru je še dejal, da si Ukrajina trenutno ne želi mirovnih pogajanj. Vseeno pa bi bila Rusija pripravljena sprejeti te pogoje, če bi se Ukrajina odločila slediti Muskovemu načrtu.

Ukrajinski veleposlanik ostro nad Berlin

Ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik je pred sobotnim odhodom s položaja dejal, da ne želi ovirati svojega naslednika, a dodal, da kljub temu ne more obljubiti, da bo "držal jezik za zobmi". V osemletnem mandatu je Melnik podal vrsto spornih komentarjev na račun Berlina, v zadnjem času predvsem glede dobave orožja njegovi domovini.

Andrij Melnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Melnik bo v soboto zapustil Nemčijo po skoraj osmih letih v vlogi ukrajinskega veleposlanika. V tem času je izrekel številne sporne komentarje na račun nemške vlade, v zadnjih mesecih predvsem glede nemške dobave orožja njegovi domovini.

Vendar pa nemška vlada nikakor ni bila edina tarča Melnikovih izjav. Na Muskovo anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini, mu je Melnik na kratko odgovoril, naj "izgine".

V Ukrajini naj bi se Melniku obetala služba na zunanjem ministrstvu. V Kijevu naj bi o njem razpravljali kot o namestniku zunanjega ministra, vendar ukrajinska vlada odločitve o tem po njegovih besedah še ni sprejela, navaja dpa.

vojaške igrače Ukrajina Foto Svet V Ukrajini izdelujejo vojaške igrače za najmlajše Kijev žrtve napada Video Svet V Kijevu spet bežijo, posneto uničenje celotnega konvoja
Komentarjev 15
  • urban0 21:07 15.oktober 2022.

    Pravilno da jih je pustil na cedilu, če so ga kritizirali ker je hotel doseči mir s pogovori, Ukrajinci so navadni pokvarjenci...

  • kapljač 20:26 15.oktober 2022.

    Vsega še bo! Počakati da bodo ljudje pojedli vso travo ! Šele takrat bo zmanjkalo goved v politiki!

  • janči 15:38 14.oktober 2022.

    Musk je eden prvih slavnih, ki je spregledal.