Svet
10610 ogledov

Na dan prihajajo podrobnosti nesoglasij med papežema

Pogreb papeža Benedikta Profimedia
V Italiji je danes, le teden dni po pogrebu zaslužnega papeža Benedikta XVI., izšla knjiga njegovega nekdanjega tajnika Georga Gänsweina.

V knjigi Georg Gänswein poroča o svojem življenju ob Benediktu, tako pred in med njegovim mandatom kot v letih po njegovem odstopu. Prav tako pa razkriva številna nesoglasja med zaslužnim papežem in njegovim naslednikom.

Gänswein v svoji knjigi z naslovom Nič drugega razen resnice - moje življenje ob Benediktu XVI. razkriva pogosto nestrinjanje Benedikta nad nekaterimi odločitvami papeža Frančiška. Med drugim je zapisal, da je bila po mnenju zaslužnega papeža Frančiškova odločitev o omejitvi uporabe tradicionalne latinske maše napaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koren skrhanih odnosov knjiga o celibatu

Prav tako je razkril več zasebnih pogovorov z obema papežema in opisal svoj odnos s Frančiškom, ki se je po njegovem mnenju začel krhati leta 2020 z izidom kontroverzne knjige o duhovniškem celibatu, katere soavtor je bil Benedikt. Gänswein je bil kmalu po izidu te knjige razrešen kot prefekt papeževega gospodinjstva.

Benedikt je v zadevi skušal posredovati in Frančiška prepričati, naj si premisli, vendar pri tem ni bil uspešen, piše Gänswein, ki je sicer prepričan, da je njegovo tesno razmerje z Benediktom v mnogih vzbudilo ljubosumje.

Oba po poreklu z Bavarske

Tako kot Benedikt je bil tudi Gänswein rojen na Bavarskem. Kot sin kovača je leta 1984 postal duhovnik, nato pa je postopoma napredoval v tajnika takratnega kardinala Josepha Ratzingerja. Ko je bil Ratzinger leta 2005 izvoljen za papeža, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.

Gänswein je bil osebni tajnik Josepha Ratzingerja od leta 2003, ko je bil ta še kardinal, pa vse do njegove smrti.

Vatikan se na izid knjige in njeno vsebino še ni odzval. Že v ponedeljek pa sta se sestala Frančišek in Gänswein. Za zdaj nič ne kaže, da bi se odnosi med njima izboljšali, prav tako pa ni jasno, kakšno delo bo Gänswein sedaj opravljal. Nekateri strokovnjaki ugibajo, da bi ga lahko imenovali za vatikanskega veleposlanika.

papež Benedikt XVI. | Avtor: Profimedia Profimedia

Nataša Pirc Musar pri papežu Foto Svet Papež sprejel tudi slovensko predsednico Pogrebna slovesnost v Vatikanu Svet To se je na pogrebu papeža zgodilo prvič v zgodovini Benedikt XVI Slovo Svet To so bile zadnje besede Benedikta XVI.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.