Svet
10489 ogledov

Na Hrvaškem 52 novih primerov. Nočnih klubov ne bodo zapirali.

Plaža Hrvaška morje zrće Pixsell
Na Hrvaškem 52 novih primerov. Kakšni bodo ukrepi? Kljub napovedi Slovencev, da bodo zaprli nočne klube, ker da so se pristojni tako dogovorili, na Hrvaškem tega ne bodo storili.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24-tih urah potrdili 52 dodatnih primerov okužb z novim koronavirusom, trenutno obolelih na Hrvaškem je tako 515, so objavili na današnji tiskovni konferenci. To pomeni, da je na Hrvaškem 12,6 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev, kar je nad mejo varne države. Kljub temu Hrvaške še ne bomo umaknili s seznama varnih držav. 

Številka se bo za Hrvaško se precej poslabšala, saj vsak dan iz izračuna 14-dnevne pojavnosti odpade en "dober" dan, ko so imeli na primer 3, 11 ali 19 odkritih okužb, in se doda en slab, kot je bil na primer današnji, ko so jih imeli 52. 

Skupno je bilo do današnjega dne na Hrvaškem potrjeno okuženih 2777 ljudi. 75 ljudi je trenutno na zdravljenju v bolnišnicah, dva pacienta sta priklopljena na respirator, v samoizolaciji pa je še preko štiri tisoč ljudi. 

"Imeli smo nekaj dobrih tednov. Potem smo z iz drugih držav prinešenimi primeri in zaradi neupoštevanja ukrepov prišli zopet do višje številke. Prišlo je še Đakovo," so povedali na tiskovni konferenci, kjer je bilo poudarjeno, da se je vse začelo s primeri pacientov, ki so se okužili v tujini. 

O obljubi Slovencem ne vedo nič 

Na tiskovni konferenci se je pojavilo tudi vprašanje glede slovenske napovedi, da bodo Hrvati zapirali nočne klube. Odgovor Božinovića: "Prebral sem to vest, o obljubah ne vem nič. Ko govorimo o nočnih klubih, mi tu vodimo posebno politiko že nekaj dni, še posebej potem, ko se je izkazalo, da so tam žarišča. Sprejeli smo odločitev, da posebni timi obiskujejo nočne klube in preverjajo spoštovanje ukrepopv. Če jih ne, obvestijo pristojne institucije. Inšpekcijski nadzori so bili v 245 klubih, 65 je bilo zaznanih kršitev, predvsem glede fizične distance in prevelikega števila gostov. Povsod, kjer bi se kršitve ponavljale - inšpekcije so vsako noč - in kjer ne bodo spoštovali pravil, bo uvedeno zaprtje lokala." 

Novinarji se s tem odgovorom niso zadovoljili, sledilo je dodatno vprašanje, ali Hrvaška ne razmišlja o zapiranju klubov. "Spremljamo situacijo, videli bomo, kaj sledi. Sinoči je bilo na terenu 44 posebnih timov. Pozivam vse še enkrat, da dobro razmislijo o priporočilih, vsem bi moralo biti na prvem mestu, da nadaljujejo s svojim poslom in da ne pride do zapiranja."

Na dodatno vprašanje, ali sta premierja Janša in Plenković govorila o plaži Zrće in zapiranju klubov, je odgovoril, da "misli, da je predsednik vlade včeraj povedal, da je govoril o tem, da ga sam ni vprašal". "Govoril sem s pristojnimi na Pagu, situacijo spremljajo, predvidevam, da bodo sami predlagali nekaj. Mi bomo storili vse, da se gospodarske dejavnosti nadaljujejo." 

Že pred tiskovno konferenco je minister hrvaškega turizma Gari Cappelli za portal 24sata povedal, da ne ve, od kod Sloveniji takšni podatki. "Ne vem, od kod informacija Sloveniji o zapiranju naših klubov in prireditev, takšne odločitve nismo sprejeli, epidemiologi jo bodo preučevali te dni. Morebitna takšna odločitev bo sprejeta glede na trenutno epidemiološko situacijo," je povedal Cappelli. 

Kacin izpostavljal, da bodo Hrvati klube zaprli

Za Slovenijo, kot je znano, Hrvaška še vedno ostaja na seznamu varnih držav. Jelko Kacin je na tiskovni konferenci poudaril, da pristojna inštituta za javno zdravje sosednjih držav Slovenije in Hrvaške komunicirata na dnevni ravni. "Izziv je velik, skupen, povečano število okuženih na obeh straneh meje zahteva izmenjavo izkušenj in dobrih praks," je izpostavil. Povedal je tudi, da bo Hrvaška sledila zgledu Slovenije in zaprla nočne klube, diskoteke in odpovedala množične dogodke, in dodal, da je takšno odločitev sprejela po uskaljevanju obeh nacionalnih inštitutov za javno zdravje in pogovoru obeh premierjev.  

Na Hrvaškem o tem dopoldne portali še niso poročali, Index.hr je objavil članek o tem, da Slovenci poročajo, da Hrvati zapirajo nočno dogajanje. 

Vprašanje meja 

Na tiskovni konferenci so povedali, da v Bruslju še vedno poteka usklajevanje glede meja; sestanek naj bi bil končan ob 12. uri, a so ga podaljšali. "Mi smo pred tem sprejeli svojo odločitev, ki je vezana na začasno prepoved mejnih prehodov. Spremenjena je v tem, da se ne nanaša na države Evropske unije, države Schengenskega območja in pridružene države in državljane tretjih držav, pri osebah z dolgotrajnim bivališčem. Osebam iz te kategorije se priporoča predhodna napoved vstopa na Hrvaško s pomočjo aplikacije enter croatia." 

Hrvati ves čas izpostavljajo, da sledijo priporočilom Bruslja. Tudi na vprašanje glede tega, ali rahljajo ukrepe na meji z Bosno in Hercegeovino, kjer je danes potrjenih 109 novih primerov, odgovarjajo, da imajo državljani članic EU posebno kategorijo. "Državljani Republike Hrvaške so državljani EU ne glede na to, kje živijo." Hrvaški državljani, ki vstopajo na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine, tako ne potrebujejo v 14-dnevno samoizolacijo, kot je to sicer veljalo v ukrepu, sprejetem pred petimi dnevi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Rinnibella
    Rinnibella 00:54 01.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • francl12 19:02 30.junij 2020.

    K ustašem hodijo samo kreteni! Kdor je pameten ostane doma v Sloveniji! Kreteni ostanite tam dol in se ne vračajte v Slovenijo! ZADNJI ČAS DA JANŠISTI ZAPREJO MEJO ZA VSE!

  • Kmodri 18:53 30.junij 2020.

    Tipično!