Svet
228 ogledov

Na Hrvaškem tem ljudem onemogočene volitve

Covid-19, Hrvaška epa Covid-19, Hrvaška
Potem ko je hrvaška volilna komisija prepovedala volitve okuženim z novim koronavirusom in tistim, za kaere sumijo, da so okuženi, je šla še korak dlje.

Na Hrvaškem bodo v nedeljo potekale redne parlamentarne volitve, na katerih se obeta tesna tekma med vladajočo HDZ in levosredinsko koalicijo Restart na čelu s SDP. Predvolilna kampanja poteka v znamenju epidemije novega koronavirusa, ki bo zaznamovala tudi volilno nedeljo. Oboleli za covidom-19 se volitev ne bodo smeli udeležiti.

Volitve bodo onemogočili tudi oskrbovancem domov za ostarele, pa tudi še nekaterim drugim uporabnikom ustanov socialne oskrbe. Stanovalcem domov za ostarele je prepovedan izhod iz domov, v njihovih domovih pa volitev ne bodo organizirali. Te bodo vzpostavili le v 83 od 700 domov na Hrvaškem. 

S predvolilnim rahljanjem ukrepov za zajezitev epidemije že pred uradnim začetkom predvolilne kampanje se je epidemiološko stanje v državi poslabšalo in Hrvaška se sooča z naraščanjem števila okuženih. 

Če se bo stanje do nedelje občutno poslabšalo, je zaradi strahu volivcev pred okužbo mogoče pričakovati tudi nižjo volilno udeležbo. Ta je na Hrvaškem na vsakih parlamentarnih volitvah nižja, na volitvah septembra 2016 je bila manj kot 53-odstotna.

Covid-19 Covid-19 Svet Izredno slabi novi uradni podatki za Hrvaško Hrvaška plaža Ocene Svet Hrvati med tremi najbolj prizadetimi na svetu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.