Svet
59561 ogledov

Na teh območjih tako hudo ni bilo že tisoč let

Čez dan nas bo grelo sonce, ponoči pa topla oblačila. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Izračuni ne prinašajo nič dobrega.

Nekateri deli Portugalske in Španije se zaradi visokega zračnega pritiska, ki ga povzročajo podnebne spremembe, soočajo z najhujšo sušo v tisoč letih, kaže danes objavljena raziskava, ki opozarja, da bi se lahko količina padavin do konca stoletja zmanjšala za do 20 odstotkov, ibersko kmetijstvo pa bi lahko postalo najbolj ranljivo v Evropi.

Azorski anticiklon, območje visokega zračnega pritiska, ki se vrti v smeri urinega kazalca nad deli severnega Atlantika, ima velik vpliv na vreme in dolgoročne podnebne trende v zahodni Evropi. To je potrdila študija, objavljena v reviji Nature Geoscience, v kateri so raziskovalci iz ZDA ugotovili, da se je ta sistem visokega zračnega pritiska v zadnjem tisočletju drastično spremenil.

Študija je na podlagi simulacij podnebnih modelov za zadnjih 1200 let pokazala, da se je sistem visokega zračnega pritiska začel širiti in pokrivati večje območje pred približno 200 leti, ravno ko je začelo naraščati tudi onesnaževanje s toplogrednimi plini, ki ga povzroča človek. Širitev območja visokega zračnega pritiska so v 20. stoletju dodatno povečale tudi podnebne spremembe in z njimi povezano globalno segrevanje.

Avtorji študije so nato pregledali dokaze o količini padavin, ki so se skozi stoletja ohranili v portugalskih stalagmitih, in ugotovili, da so s širitvijo azorskega anticiklona zime v zahodnem Sredozemlju postale bolj suhe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozarjajo, da se bo anticiklon v 21. stoletju še naprej širil zaradi naraščajoče ravni toplogrednih plinov, kar pomeni, da bi se lahko količina padavin do konca tega stoletja zmanjšala še za 10 do 20 odstotkov. To pa bi povzročilo, da bi ibersko kmetijstvo postalo eno najbolj ranljivih v Evropi.

Študija ocenjuje, da bi se območje, primerno za gojenje grozdja na Iberskem polotoku, zaradi hudega pomanjkanja vode do leta 2050 lahko zmanjšalo za vsaj četrtino. Raziskovalci so napovedali tudi 30-odstotno zmanjšanje proizvodnje oljk v južni Španiji do leta 2100.

Vreme: Sonce in oblaki Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: To nam še prinaša julij Sonce Vreme Svet Italija v razglasitev izrednih razmer

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Plavi-mil 09:18 05.julij 2022.

    Nakladanje, kaj pa vi veste, kako je bilo pred tisoč leti?

  • Avatar luckyss
    luckyss 07:24 05.julij 2022.

    Ne vem zakaj takšno čudenje in ogorčenje nad podnebnimi spremembami...Po Sahari najdeš polno arheoloških risb izpred 10 000+ kjer so upodobljene antilope, žirafe in druge tipične živali za savano...Kaj mogoče ti praljudje še niso imeli emisijskih kuponov, da se jim ...prikaži več je vse posušilo...kreteni "okoljski"..

  • jakec1575 23:09 04.julij 2022.

    ko so americani napadli ZRJ so lokalno delali vreme. o tem obstajajo uradni papirji. kopicenje aerosolov pa je v naslednjih 2 letih povzrocilo hudo sušo. Američani to delajo nad svojo zmeljo. Očitno pa so poceli tudi nad evropo. kdo bi vedel.