Svet
16554 ogledov

Na tem srhljivem otoku se najdlje čaka novo leto

Howland Rawaki Island
1/2
Wikipedia
Šele takrat celotna zemeljska obla preide v novo koledarsko obdobje.

Konec leta 2023 so najprej, ko smo bili v Srednji Evropi še sredi zadnjega decembrskega dneva, dočakali na Japonskem ter v Severni in Južni Koreji. Ko na našem delu zemeljske oble nastopi polnoč, na ameriški celini še vedno odštevajo ure do vstopa v novo koledarsko obdobje. 

A tudi, ko ura odbije polnoč na zahodni obali ZDA in celo na Havajih, celotna Zemlja še ne preide v novo leto. To se zgodi šele ob 13. uri po našem, srednjeevropskem času. Takrat se začne januar na otočju Phoenix oziroma Rawaki, kakor tudi pravijo tej skupini majhnih atolov sredi Pacifiškega oceana. 

Phoenix oziroma Rawaki leži približno na pol poti med Avstralijo in Havaji, nahaja se rahlo severno od ekvatorja. Večji zemeljski gmoti v tem otočju sta otoka Howland in Baker, merita malce več kot dva kvadratna kilometra.

Otočje nima stalnih prebivalcev, tam se občasno ustavi le plovilo ali letalo ameriške agencije za ribištvo in naravne vire (U.S. Fish and Wildlife Service). Atoli namreč spadajo pod okrilje ZDA, čeprav gre za ozemlje, ki ni vključeno v teritorij te države.

Otok Howland je v središče pozornosti prišel sredi 20. stoletja, ko se je v povezavi z njim odvila srhljiva drama, ki jo je spremljal ves svet. Takrat je atol z improvizirano pristajalno stezo neuspešno iskala pilotka Amelia Earhart, ki je ob svojem letu okrog sveta tam načrtovala postanek. Otoka ni našla, njeno letalo pa je 2. julija 1937 izginilo z radarjev. Amelie Earhart, ki je takrat vzletela na Novi Gvineji, niso nikoli našli.

Amelia Earhart | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

dezurni@styira-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 10:09 01.januar 2024.

    Ž24 v vsej svoji bizarni lepoti!

  • Bizgec 08:57 01.januar 2024.

    "Otoka ni našla, njeno letalo pa je 2. julija 1937 izginilo z radarjev." - nisem vedel, da je bil naš planet tako pokrit z radarji že leta 1937...

  • Avatar Zala
    Zala 00:46 01.januar 2024.

    Zakaj bi bil ta otok srhljiv? Naslov kar tako. Zaplata kopnega v neskončnosti Pacifika.