Svet
872 ogledov

Zaprli eno največjih letališč na svetu

letališče Atlanta
Zaradi požara v podzemne objektu za elektriko je več tisoč potnikov prestajalo pravo nočno moro. In ni je še konec.

V nedeljo okoli poldneva po lokalnem času je na enem največjih letališč v ZDA Hartsfield-Jakcson v Atlanti zmanjkalo elektrike. Gre za eno večjih letališč na svetu, na katerem dnevno naštejejo kar 275.000 potnikov, na leto pa okrog 104 milijone.

V nedeljo je bilo odpovedanih več kot 1000 poletov od povprečno 2500 na dan. Samo prevoznik Delta, ki ima tam svojo bazo, je odpovedal več kot 800 poletov. Letala, ki so bila že na poti do Atlante, so preusmerili drugam. Vsa letala, ki pred izpadom elektrike še niso vzletela, pa so ostala na mestu, saj iz Atlante kar 12 ur ni vzletelo nobeno. Izpad elektrike je tako prizadel tudi letališča po celotnih ZDA in v tujini.

Nahranili so jih s piščanci

Župan Atlante Kasim Reed je zatrdil, da posledice požara odpravljajo hitro, kot je le mogoče, in da bodo za potnike poskrbeli. Tiste, ki so obtičali in nimajo kam, so začasno premestili v konvencijski center v Atlantni, kar malce spominja na New Orleans po orkanu Katrina.

Mestne oblasti so jih nahranile s piščanci iz restavracije za hitro hrano Chick-fil-A , saj na letališču ves dan niso mogli ne do hrane ne do vode, ker so bile restavracije zaprte, avtomati za hrano in pijačo pa brez elektrike niso delovali.

letališče Atlanta | Avtor: Profimedia Profimedia
Potnike, ki so pristali takoj po izpadu elektrike, so po več urah čakanja na letalih počasi le varno izkrcali, nato pa so tisti, ki so imeli povezave naprej, še več ur čakali v temi na odrešitev. Izpad elektrike je sicer prizadel le letališče in nobenega drugega dela Atlante.

Odpovedi se še nadaljujejo

Delta je za danes v naprej odpovedala več kot 250 poletov iz Atlante in jih bo verjetno še več. Stanje se bo sicer le počasi normaliziralo, saj so letala zaradi povečanega prometa pred prazniki polna. Izpad elektrike je prizadel tudi druge letalske družbe, vendar v manjši meri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.