Svet
1108 ogledov

Na ulicah pol milijona ljudi, vodni top in spopadi s policijo

Izrael protivladni protesti
1/6
Epa
Izrael podobni množični protesti zaradi sporne pravosodne reforme pretresejo že 13. teden.

V Izraelu so se v soboto zvečer kljub začasni ustavitvi sprejemanja sporne pravosodne reforme nadaljevali protesti. Nasprotniki reforme so se zbrali v več izraelskih mestih, največji shod pa je bil v Tel-Avivu, kjer je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa protestiralo 170.000 ljudi, med njimi tudi opozicijski voditelj Jair Lapid.

Na protestih so izbruhnili posamezni spopadi med demonstranti in policijo, policisti pa so nekaj demonstrantov aretirali. Policija v Tel-Avivu je proti protestnikom uporabila vodni top.

Nekateri protestniki so mahali z izraelskimi zastavami ali držali transparente z napisi Demokracija je močnejša od te vlade. "Netanjahujev poskus, da bi uspaval protestnike, ni uspel," so sporočili organizatorji protestov. Napovedali so, da bodo ljudje na ulicah vztrajali, dokler ne bodo zagotovili, "da bo Izrael demokratična država."

Izrael podobni množični protesti zaradi sporne pravosodne reforme pretresejo že 13. teden. Cilj reforme je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Obenem si želi vlada z njo tudi zagotoviti nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po množičnih protestih in splošni stavki v ponedeljek potrdil začasno ustavitev sprejemanja reforme, da bi, kot je dejal, naredil prostor za dialog. V skladu s to odločitvijo izraelski parlament o reformi ne more odločati pred koncem aprila Od torka potekajo pogovori med vladajočo koalicijo in opozicijo, a opozicijski politiki dvomijo v resnost Netanjahujeve želje po kompromisu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.