Svet
4757 ogledov

Nafta se je spet podražila

Nafta Profimedias
Po optimističnem začetku novega trgovalnega tedna so se tečaji vrednostnih papirjev na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma znižali in izgubili del ustvarjenih dobičkov. Vlagatelji vse bolj zaskrbljeno pogledujejo v nadaljevanje tedna, ko se bo sestal svet Evropske centralne banke (ECB). Nafta se je podražila, okrepil se je tudi tečaj evra.

Bodo ukrepi za zajezitev visoke stopnje inflacije zavrli gospodarsko okrevanje?

Člani sveta ECB se bodo sestali v četrtek in vlagatelje skrbi, da bodo ukrepi za zajezitev visoke stopnje inflacije presegli svoj cilj ter zavrli gospodarsko okrevanje oz. ga celo izničili, pravijo analitiki. Dodatno je te bojazni spodbudilo nepričakovano visoko zvišanje obrestnih mer v Avstraliji.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,83 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,66 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,74 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,12 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,28 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,81 odstotka. Le v Zürichu je indeks SMI pridobil skromnih 0,04 odstotka.

Cene nafte so se zvišale tudi za dolar

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,11 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,12 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,14 odstotka.

Tečaj evra se je danes povzpel nad mejo 1,07 dolarja. Po uvodnem zniževanju so pozno popoldne z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0701 dolarja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0662 dolarja oz. 0,64 centa nižje kot v ponedeljek.

Cene nafte so se zvišale tudi za dolar. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 119,39 dolarja, kar je 89 centov več kot v ponedeljek. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,01 dolarja na 120,52 dolarja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Syn
    Syn 10:24 09.junij 2022.

    Glavo da sankcije delujejo,..ha..ha..ha! Rusi pa se nam lepo v brk smejijo in točijo gorivo za okoli 0,50€. :) Imamo pa res zabito vodstvo, z glavnino v Bruslju.

  • Skias 09:01 08.junij 2022.

    Dokler bodo imeli razlog pa naj bo še nevem kako glup bodo cene dvigovali v nedogled pa naj je to privat ali državna firma, vse je isto. Najlažja rešitev je vseevropski mirni protesti proti evropskim poslancem saj edino kar ti ...prikaži več ukrepi zoper Rusijo prinašajo je dražanje in pomanjkanje nič drugega. Mogoče se kdo spomni tega. Kaj pravijo ljudje? Jezni so dvigni davke. Čez nekaj časa kaj pravijo sedaj še vedno so jezni. Dvignimo davke. Čez toliko pa toliko časa. Kaj pravijo sedaj? Sedaj so pa tiho. B

  • ico8 19:10 07.junij 2022.

    Taaaako, sedaj je pa ze zares cas, da nam Novostarazaflikana vlada pokaze tisti obljubljeni liter bencina po 1 Evro in seveda minimalno penzijo z tremi niclami- 1000 hrjavcevih evroklobas. Zaenkrat leti ta pticja vlada tako visoko, da bo sigurno izpolnila, ...prikaži več ops, popravila vse dosedaj napravljene napake, razen ce ne bo zelo-zelo hitro izgubila vso perje.