Svet
37883 ogledov

Najbolj sporna Trumpova poteza doslej? Obeta se vojna!

Donald Trump
Svetu grozi nov trgovinski konflikt.

Največje gospodarske sile so se danes s precejšnjimi grožnjami odzvale na napoved ZDA o uvedbi carin na jeklo in aluminij. Evropa, pa tudi Kanada, Brazilija, Mehika in Kitajska so že napovedale protiukrepe. Medtem se v svetu bojijo, da bi utegnilo Trumpovo ravnanje voditi v globalno trgovinsko vojno.

Trump namerava ameriško jeklarsko industrijo zaščiti s carinami na ves uvoz jekla v višini 25 odstotkov. Za uvoz aluminija naj bi carine znašale deset odstotkov. S tem bi se uvoz v ZDA podražil, medtem ko je trg jekla po vsem svetu zasičen in se cene znižujejo. Uradno naj bi uvedbo carin napovedal prihodnji teden.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ameriške načrte kritizirala. "Zvezna vlada takšne carine zavrača," je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade. Trgovinska vojna ne bi bila v interesu prav nikogar, niti ameriškega gospodarstva. Predsednik združenja nemške industrije BDI Dieter Kempf je dejal, da Trump tvega "trgovinske konflikte po vsem svetu in spiralo protekcionizma, ki bo na koncu stala ameriška delovna mesta".

Kitajska kot največja proizvajalka jekla na svetu je ZDA pozvala, naj se zadrži z uporabo instrumentov trgovinske zaščite. Washington je pozvala, naj spoštuje trgovinska pravila. "Če bi vse države sledile primeru ZDA, bi to nedvomno imelo hude posledice za mednarodno trgovino," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva.

Juncker: Ne bomo le stali in gledali

Andrej Plenković Jean Claude Juncker | Avtor: Epa Epa

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zagrozil: "Ne bomo le stali in gledali, kako bodo našo industrijo prizadeli nepravični ukrepi, ki ogrožajo tisoče evropskih delovnih mest." Podvomil je v trditve ZDA, da so carine v korist nacionalni varnosti. V združenju nemških jeklarjev so opozorili, da je ukrep v nasprotju s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Tudi Kanada je napovedala možnost protiukrepov. Zunanja ministrica Chrystia Freeland je Trumpove napovedi označila za "absolutno nesprejemljive". Prav tako Brazilija ne izključuje "ukrepov na večstranski ali dvostranski ravni". Brazilija je za Kanado druga najpomembnejša dobaviteljica jekla Američanom. Podobno stališče so zavzeli v Mehiki, ki je tako kot Južna Koreja še ena pomembna dobaviteljica ZDA. Delež Kitajske v uvozu jekla v ZDA je približno triodstoten.

Največji dobavitelji aluminija v ZDA so po podatkih za leto 2017 Kanada, Rusija in Združeni arabski emirati.

60 slovenskih milijonov

Slovenski proizvajalci so po podatkih republiškega statističnega urada v enajstih mesecih lani izvozili skupno za slabih 930 milijonov evrov jekla in železa ter za dobrih 930 milijonov evrov aluminija. Izvoz v ZDA je v tem obdobju obsegal za skupno 58,5 milijona evrov jekla in železa ter za slabih 11 milijonov evrov aluminija.

Slovenski jeklarji in proizvajalci aluminija so Trumpove napovedi sprejeli z mešanimi občutki. Pričakovano najbolj skrbi tiste, ki veliko izvažajo v ZDA, pri čemer prednjači skupina Sij, kjer so se odzvali z oblikovanjem projektne skupine strokovnjakov, ki že izvaja različne aktivnosti, da bi morebitna uvedba carin čim manj vplivala na uspešnost poslovanja. Vsi slovenski proizvajalci pa poudarjajo, da ima lahko takšna poteza zelo škodljive posredne učinke za vse.

EU: carine na Harley Davidson, viski in ameriške kavbojke

Evropska komisija bo zdaj poskusila zagotoviti, da ameriške carine ne bi pripeljale do tega, da bi evropski trg preplavilo poceni jeklo iz Kitajske. Strokovnjaki EU medtem že nekaj mesecev sestavljajo seznam ameriških izdelkov, ki bi jih lahko obremenili z dodatnimi carinami. "Med njimi bodo izdelki iz jekla in aluminija, a tudi industrijski, kmetijski in prehrambeni izdelki," je danes povedal vir blizu Evropske komisije.

Juncker je nato prek svoje službe za odnose z javnostjo sporočil, da bi te ciljane sankcije lahko med drugim prizadele legendarna motorna kolesa Harley Davidson, ameriški viski in ameriški jeans.

Trump: Nimam druge izbire

V tem primeru ameriški predsednik razmišlja o uvedbi carin na uvoz še drugih izdelkov v ZDA. "800 milijard trgovinskega primanjkljaja nam ne daje druge izbire," je tvitnil in dodal: "Kmalu bomo začeli z medsebojnim obdavčevanjem."

S svojimi ukrepi želi Trump spodbuditi šibko domačo industrijo. "Dobili bomo nova delovna mesta in rastoča podjetja," je dejal pred povabljenimi poslovneži v Beli hiši.

Prodaja se bo razpolovila

Uvedba carin utegne praktično čez noč drastično zmanjšati izvoz jekla iz EU v ZDA. V evropskem jeklarskem združenju Eurofer padec ocenjujejo v višini 50 odstotkov ali celo več - pri trenutnem obsegu približno pet milijonov ton.

Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen je sicer v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil, da vseeno obstaja še majhno okno priložnosti, da se trgovinski vojni unija izogne. Trumpova administracija namreč ukrepov uradno še ni sprejela in ob neenotnih stališčih najbližjih sodelavcev bi si lahko Trump tudi premislil. Obenem je zatrdil, da v primeru trgovinske vojne ne bo zmagovalcev, zgolj žrtve.

Delnice proizvajalcev jekla in aluminija so se danes pocenile na borzah po vsem svetu, prav tako so se znižali tečaji delnic družb, ki te produkte uporabljajo - kot so proizvajalci elektronike in avtomobilov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 12:32 31.marec 2018.

    Poglejte meni pa se to zdi normalno!! Če bi bili vsi voditelji takšni in bi postavili domačine na prvo mesto bi bil svet drugačen!! Kaj je tukaj slabega,da predsednik države skrbi,da bo imel domači narod delo in z tem tudi ...prikaži več blaginjo!! Niso vse vlade takšne kot naša za tujce dajajo po 1930 evrov na mesec medtem,ko ima ogromno naših upokojencev pod 500 vevri pokojnine!!

  • Avatar Mark035
    Mark035 14:07 03.marec 2018.

    Poglejmo še drugo stran zgodbe. Evropa se je šla valutno vojno z ZDA in za 33% devalvirala Evro. Upam, da Juncker in Draghi ne mislita, da je bilo to zelo všeč Trump-u? To podobno kot, da bi Evropa uvedla 33% ...prikaži več carinsko stopnjo na vse ameriške izdelke. Zelo hinavsko od Evrope, da sedaj joka za uvedbo carin. Da ne govorimo, kako nam Juncker lepo pomaga pri uveljavljanju arbitraže - spet hinavščina, da kar smrdi od Juncker-ja.

  • markxx 13:55 03.marec 2018.

    Na Harley Davidson motorje lahko dajo še kakšen ekološki davek predvsem zaradi hrupa.