Svet
17536 ogledov

Najemniki privezov bežijo iz Hrvaške zaradi norih podražitev

slovenija 09.05.13. marina, portoroz, plovila, colni, privezi, foto: suzana kos Suzana Kos
Hrvati nameravajo to poletje služiti na račun lastnikov čolnov. Enormne podražitve.

Hrvaška vlada je lani sprejela novo uredbo, ki je priveze za čolne, daljše od 20 metrov, podražila do devetkrat. Lastniki večjih čolnov in jaht že bežijo iz Hrvaške v Italijo, Grčijo in Turčijo. Hrvaški spletni portal Index.hr piše, da so številne hrvaške marine že občutile finančne izgube zaradi enormnih podražitev.

Na težavo so opozorili tudi v Združenju marin HGK, kjer opozarjajo na škodljive učinke o višini letne dajatve za leto 2018 in predlagali tri možne rešitve. Predlagajo, da bi novo uredbo preprosto zamrznili in bi veljala ista, kot leta 2017, nova pa naj bi začela veljati šele leta 2019. Ena od možnosti je tudi na novo definirati model plačila za navtično dejavnost.

Poudarjajo, da je odločitev hrvaške vlade močno odmevala v tujih medijih, zato so se "pavšalisti" množično odločili "dvigniti sidra" in zapustiti stalne priveze v hrvaških pristaniščih. To je velik udarec za hrvaške ponudnike privezov, ki so se odločiti na finančna vlaganja v posodobitve pred prihajajočo turistično sezono.

zadar Slovenija Jahta povzročila cunami pri Zadru
Komentarjev 9
  • jozicamurn 22:23 03.april 2018.

    Hrčki se grejo elitni turizem, bodo videli kaj bo nastalo iz tega, na koncu nas bodo prosili in nam dajali 3-dnevni all-inclusive zastonj, samo da pridemo.

  • Tupamaros 12:45 01.april 2018.

    Miren ko voda v kozarcu. Še psa nimam za privezat. Sicer na hrvaškem delu Jadrana nisem počitnikoval že 20 let.

  • iravadi 09:23 01.april 2018.

    Uh, na srečo je moja jahta 19 metrska...