Svet
21 ogledov

Nakazali so mu veliko denarja, a pravi, da za šolanje otrok

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
Sodišče v Bosni in Hercegovini se odloča o priporu v četrtek aretiranih domnevnih islamskih skrajnežev.

Sodišče Bosne in Hercegovine (BiH) v Sarajevu odloča o tem, ali je potrebno odrediti pripor za 11 domnevnih islamskih skrajnežev, ki so jih pretekli konec tedna aretirali pripadniki Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) med hišnimi preiskavami na območju Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja in Živinica.

Tožilstvo BiH, ki usmerja obsežno, večletno preiskavo domnevnega financiranja terorističnih aktivnosti pod oznako Damask, zahteva, se zanje odredi pripor. Tožilstvo je sodišču ob tem posredovalo precej dokazov iz katerih izhaja, da bo večina od v četrtek prijetih domnevnih islamskih skrajnežev, poskušala pobegniti iz BiH oziroma se vrniti na vojna žarišča v Sirijo, kjer naj bi se lani že borili na strani Islamske države proti sirski vojski.

Denar iz Kanade v BiH

Vsaj eden od aretiranih pa, zagotavljajo preiskovalci, razpolaga s sumljivo visokimi denarnimi sredstvi na bančnih račun. Večina tega denarja je, tako tožilstvo, na bančni račun v BiH pritekala zlasti iz Kanade. Preiskovalci pa so med podrobnim pregledom denarnih transakcij pridobili dokaze o tem, da je bil denar nato razdeljen med posameznike, ki so se urili za odhod na bojišča v Sirijo oziroma so se pridružili Islamski državi.

Domnevni islamski skrajnež, ki naj bi na bančni račun prejemal nerazumljivo visoke vsote denarja, zanika, da bi kadarkoli deloval za Islamsko državo. Priznava sicer, da je nekaj časa res bival ob enem od vojnih bojišč v Sirijo, a zgolj kot humanitarni delavec. V Sirijo naj bi odpeljal tudi tovornjak s humanitarno opremo, hrano, oblačila za tamkajšnje domačine. Denar pa naj bi namensko varčeval za šolanje svojih otrok, nikakor pa ne za teroristične aktivnosti. Zagotavlja namreč, da je osebno celo velik nasprotij Islamske države.

Podobnost...

Podobno zagotavlja tudi Rok Žavbi, Kamničan, ki so ga zaradi suma sodelovanja z Islamsko državo pred časom tudi obiskali policisti.

Prve domnevne organizatorje urjenj za teroristično delovanje in domnevne pripadnike ekstremističnih skupin, ki naj bi med drugim aktivno sodelovali v različnih terorističnih skupinah, je namreč Sipa v BiH prijela že v začetku septembra. Dobre tri tedne zatem je hišne preiskave zaradi domnevnih terorističnih aktivnosti izvedla tudi slovenska policija. Med drugim tudi pri Boštjanu Skubicu, s katerim se je Žavbi odpravil v Sirijo in pri njem odkrila več kosov orožja.

Tedaj je Žavbi zanikal kakršnekoli povezave z islamskimi skrajneži, v Sirijo pa naj bi se lani, kot zagotavlja sam, odpravil kot zdravstveni delavec, da bi deloval kot humanitarni prostovoljec. Ob tem pa, priznava, je že pred časom sicer povsem naključno spoznal tudi Bilala Bosnića, ki naj bi v BiH pripravljal posameznike na odhod na bojišča in je zato v priporu že od začetka septembra. A nikakor, zagotavlja Žavbi, ga Bosnić ni uril za sodelovanje z islamskimi skrajneži.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.