Svet
2460 ogledov

"Beograd, varna hiša za zločince"

Oliver Ivanović Epa
Preiskovalci še vedno tavajo v temi. Ali res?

Mineva natanko leto dni od uboja Oliverja Ivanovića, vodilnega politika kosovskih Srbov in vodja kosovske socialdemokratske stranke Državljanska pobuda Svoboda, demokracija, pravica. Veljal je za zmernega politika kosovskih Srbov, ki je govoril albansko in ki je bil ostro kritičen do politike Beograda do Kosova.

Zaradi tega si je nakopal številne sovražnike, večkrat je bil v zaporu, večkrat tarča napadov. Julija leta 2017 so neznanci zažgali njegov avtomobil v Mitrovici, kar je sam pripisal političnemu ozadju, leta 2005 je bila pod njegov službeni avtomobil podtaknjena bomba, lani pa ga je 16. januarja neznanec zjutraj napadel izza hrbta in vanj izstrelil več nabojev, kar je bilo za 64-letnega politika usodno.

Izsledki preiskave niso znani

Leto dni po uboju Ivanovića njegovi krvniki še vedno niso znani; preiskava naj bi še vedno potekala tako na Kosovu, svojo naj bi vodil Beograd, da na svojo roko preiskuje smrt moža, je javno povedala tudi vdova politika Milena Popović Ivanović.

Še vedno ni znano ne kdo je streljal na politika niti kdo je uboj z očitno političnim ozadjem naročil; javnosti niso razkrili niti dosedanjih ugotovitev preiskave, čeprav je to uradni Beograd obljubil da bo storil dva tedna po uboju.

Oliver Ivanović Atentat Svet "Ljudje se bojijo Srbov, ne Albancev"

"Ni hujšega od umora nasproti mislečega"

Tudi na to bodo danes ob 18. uri opozarjali na napovedanem shodu v Beogradu na obletnico smrti Oliverja Ivanovića.

Med drugim so se proti prestolnici v ta namen peš iz Kraljeva v soboto podali aktivisti Lokalnega fronta, ki bodo tako premagali več kot 170-kilometrsko razdaljo, poimenovano "Ibarski marš".

Za portal N1 so povedali, da jim veliko pomeni podpora ljudi, mimo katerih jih vodi pot. Nosijo jim hrano in pijačo, pa tudi medicinske pripomočke, s katerimi pomagajo blažiti poškodbe na nogah.

"Peš iz Kraljeva kreniti proti Beogradu je radikalno, ekstremno, a tema je takšna, da si zasluži takšen protest. Povod je obletnica uboja, simbolično pa želimo pokazati, da je z njegovim ubojem tarča narisana na hrbtih vseh, ki se ukvarjajo z javnim poslom. Ne gre le za politiko, medije, gre tudi za ostala javna dela," poudarja eden izmed aktivistov Nikola Adžić.

Ostali pravijo, da je premagovanje takšne razdalje pozimi vprašanje volje, kot je tudi vprašanje volje preiskava uboja in preiskava tistih, ki so uboj naročili. "Z voljo bi se v tej državi lahko marsikaj spremenilo," so prepričani.

Protesti v Beogradu Reportaža Svet "Slikaj, pile moje!"*

Protesti v Beogradu | Avtor:

"Beograd, varna hiša za kriminalce"

Ime Oliverja Ivanovića pogosto omenjajo tudi v povezavi s protesti proti avtoritarnemu vodenju države. V Beogradu se nezadovoljni Srbi zbirajo vsako soboto že od 8. decembra naprej, protesti so se razširili tudi na ostala srbska mesta: Novi Sad, Kragujevac, Kruševac, Užice, Požega in še nekatare druge, ta konec tedna napovedujejo nove.

Protesti so izbruhnili po napadu na enega ikzmed opozicijskih voditeljev Borka Stefanovića. Novembra so ga v Kruševcu napadli neznanci, kar protestniki pripisujejo članom vladajoče Vučićeve Srbske napredne stranke, ki naj bi tudi sicer nad nasproti mislečimi izvajala nasilje. Na tisoče ljudi se tako že vsako soboto zbira proti nasilju, proti zatiranju nasproti mislečih, za medijsko svobodo, saj večina medijev poroča režimu v prid, protestirajo pa tudi za bolj učinkovito odkrivanje napadov na opozicijske politike, novinarje in morilce Oliverja Ivanovića.

Ena od vodij protestov, predsednica nevladne organizacije Evropsko gibanje s Kosova Rada Trajković, je opozorila, da Vučićeva vlada seje strah in predsednika pozvala, naj "iz Beograda ne dela varne hiše za kriminalce".

Protesti v Beogradu | Avtor: Epa Epa

Aleksandar Vučić Pokazal pravi obraz Svet Vučić: "Narod je len, zato ni denarja"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 12:35 16.januar 2019.

    Srbi imajo enak balkanski sindrom kot Slovenci in ostali narodi iz bivše Yu ,ki pozabljajo koga so volili na "demokratičnih" volitvah . To je pljuvanje v lastno skledo .