Svet
16011 ogledov

Napad na Angelo Merkel

Angela Merkel prisegla še v četrto. Epa
Policija moškega še zaslišuje.

Neznanec se je pred nemškim parlamentom skušal prebiti do Angele Merkel, pri čemer je vzklikal "besede v tujem jeziku", so poročali nemški mediji. Moški naj bi vzklikal: "Alah je velik." Varnostnika kanclerke sta mu namero preprečila, moški je v policijskem pridržanju.

Podrobnosti dogodka še niso znane, policija primer še preučuje, ravno tako javnosti ni poznana identiteta moškega.

Merklova še v četrto kanclerka

Nemški parlament je sice včeraj Angelo Merkel še četrtič zapored izvolil za nemško kanclerko. Merklova je zatem že prisegla, prisegla je tudi njena vlada. Nemčija je tako skoraj pol leta po volitvah le dobila novo vlado, ki jo, tako kot dosedanjo, sestavljata konservativna unija (CDU/CSU) in socialdemokrati.

Za Merklovo je glasovalo 364 poslancev bundestaga, 315 jih je bilo proti, devet se jih je vzdržalo, 21 jih ni glasovalo. Za izvolitev je bilo sicer potrebnih najmanj 355 glasov v 709-članskem parlamentu.

"Sprejemam izvolitev," je po objavi izida glasovanja po poročanju STA dejala Merklova, ob kateri je bila njena 89-letna mati Herlind Kasner, prvič doslej pa je bil na glasovanju navzoč tudi njen soprog Joachim Sauer.

Angela Merkel Glasovanje Svet "Konec politične negotovosti v Nemčiji"

Kritike že prvi dan

Vodja opozicijske stranke Levica Sahra Wagenknecht je na Twitterju zapisala, da je to slab dan za Nemčijo, češ da je koalicija, ki je izgubila na volitvah, znova izvolila Merklovo.

Vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner, s katerimi se je kanclerka najprej pogovarjala o oblikovanju koalicije, pa je dejal, da je "ta velika koalicija velika le v eni stvari, to je trošenju denarja".

Eden od članov največje opozicijske stranke, skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) je med glasovanjem z galerije v parlamentu izobesil napis Merklova mora iti, poslanec AfD iz Bavarske Petr Bystron pa je dobil globo v višini tisoč evrov, ker je kršil parlamentarna pravila, ko je na Twitterju objavil svojo fotografijo z volilnim lističem, na katerem je prekrižal ne, ter pripisom Ni moja kanclerka.

Volitve v Nemčiji Volitve v Nemčiji Svet "Kisla" zmaga Angele Merkel

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Pepe007 09:30 16.marec 2018.

    Merklova je problem za Nemčijo, ker je že četrti mandat na oblasti. To nikoli ni dobro. Dejstvo pa je, da nemški parlamentarci dobro vedo, da med izvoljenimi na volitvah nimajo prav veliko alternativ, ki bi ji segali vsaj do kolen.

  • minimaxi 08:38 16.marec 2018.

    Škoda,da musliču ni uspelo. Dokaz več, da se je muslimanska golazen preveč razpasla in zahteva vedno več. Nagnat nazaj vse !!!

  • cogocogo 08:14 16.marec 2018.

    pa to ni bil napad ,tip je zelelle objeti zascitnico multi kulti junakov ,,,malo bolj bi jo moral prestresiti da bi videla ta kura kako je ljudem ki zivijo ob teh junaskih multi kulti begunci ,,,ta baba je res premaknjena ...prikaži večs premaknjena ,,sedaj ima kar dobro izbiro med temi junaskimi posiljevalci morilci roparji ,,,