Svet
83250 ogledov

Našel ogromno bitje iz morja. "Nikoli nisem videl česa podobnega"

Morski pes orjak Zajem zaslona
72-letni domačin je ob najdbi povedal, da česa podobnega ni videl še nikoli.

Stephen Davies, 72-letni prebivalec New Brightona, je 5. januarja zjutraj blizu reke Mersey, ob ustju zaliva Liverpool, našel ostanke morskega bitja, ki ga je naplavilo na peščeno obalo. Kljub temu, da domačini to nenavadno bitje imenujejo "velikanski vesoljček" ali "Nessie iz New Brightona", je Davies dejansko naletel na skoraj pet metrov dolge ostanke morskega psa orjaka (Cetorhinus maximus).

Kot poroča Science Alert, je domačin na bitje naletel med tekom po plaži. Najdba ga je povsem presenetila, česa takšnega še nikoli ni videl niti on niti njegovi someščani.

Morski pes orjak je druga največja vrsta morskih bitij za kiti. V dolžino zraste do 12 metrov, običajno prebiva v zmerno toplih oceanih. Čeprav gre za ogromne živali, niso plenilci. Običajno se premikajo počasi, hranijo se s planktonom.

Morski pes orjak | Avtor:

Davies je verjetno našel mladiča velikanskega psa. Chris Cureton iz British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) je pregledal ostanke in potrdil "identiteto" bitja. "Najmočnejši dokaz, da je šlo za ogromnega morskega psa, je bila druga hrbtna plavut. Rep je bil poln kosti, če bi bil kit, bi bil poln mesa," je pojasnil Cureton. 

Morskega psa orjaka bolj pogosto opazijo ob obalah jugozahodne Anglije, Walesa in zahodne Škotske v poletnih mesecih, njegov življenjski slog pa je še vedno nekakšna skrivnost.

Znanstveniki so na primer šele pred kratkim ugotovili, da je to redek primer delno toplokrvnih rib. Satelitsko sledenje je pokazalo, da se te živali pozimi selijo na velike razdalje. 

Morski pes napad Svet Moškega v Egiptu napadel morski pes, razplet je neverjeten Morski pes napad grozljivo Svet Morskega psa, ki je ubil 23-letnika, pretepli do smrti, to so našli v njegovem trebuhu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5