Svet
19 ogledov

Našli novega krivca za E.coli

sabljasti triplat Shutterstock
Evropski znanstveniki naj bi našli novega krivca za okužbo z bakterijo E.coli. Vzrok naj bi se skrival v semenih iz Egipta.

Izbruh v Nemčiji in v francoskem mestu Bordeaux so po raziskavah povezali z uživanjem kalčkov. Strokovnjaki iz Evropskega centra za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (ECDC) in Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) so sporočili, da so prve preiskave nakazovale, da gre v obeh primerih za kalčke. "Iskanje vira je do sedaj pokazalo, da so semena sabljastega triplata, uvoženega iz Egipta leta 2009 in/ali leta 2010, vpletena v oba izbruha," so sporočili v sredo.

Preiskava, kako so semena prišla v Evropo, še poteka. Predstavnica Efse zato ni želela komentirati navedb medijev, da je semena uvažal nemški uvoznik.

 

Svetujejo previdnost

ECDC in EFSA opozarjata, da je možno, da so na trgu Evropske unije in zunaj nje lahko še vedno na voljo potencialno okužena semena. Do tega bi lahko prišlo, ker je veriga od proizvajalca do končnega potrošnika zelo dolga. Ker preiskava še poteka, je težko z gotovostjo trditi, da so semena iz Egipta resnično skupni faktor vseh infekcij. Dokler ne bodo znani končni rezultati, obe organizaciji svetujeta, naj ljudje ne gojijo kalčkov za lastno uporabo. Jedo pa naj le kalčke, ki so bili dobro prekuhani.

Nemško podjetje zanikalo

Podjetje agaSAAT je že zanikalo, da bi bila kriva semena, ki so jih uvažali oni in jih kasneje prodali tudi v Veliko Britanijo. "Semena prestanejo mikrobiološka testiranja in nobeno ni bilo pozitivno za E.coli," je dejal direktor podjetja Werner Arts.

Britansko podjetje Thompson & Morgan je v ponedeljek s trga umaknilo nekaj vrst semen in ljudem svetovalo, naj jih ne jedo ali gojijo. Do odpoklica njihovih izdelkov pa ne bo prišlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.