Svet
7 ogledov

Našli trupli turških pilotov

Sirijski predsednik Bašar Al Asad se srečuje z največjimi težavami, odkar je po Žurnal24 main
V Sredozemskem morju so danes odkrili trupli pilotov turškega vojaškega letala, ki ga je 22. junija sestrelila Sirija.

Kot je pojasnila turška vojska, trupli ležita na morskem dnu, pristojne službe pa so že začele akcijo, da bi ju dvignili na površje.

Sirija je letalo vrste RF 4 sestrelila, ker naj bi letelo v njenem zračnem prostoru. Turške oblasti po drugi strani trdijo, da je bilo letalo sestreljeno v mednarodnem zračnem prostoru. Zaradi incidenta so se močno poslabšali že tako napeti odnosi med Damaskom in Ankaro.

Moskva ne želi biti zatočišče za Asada

Zahodne države pod vodstvom ZDA pa skušajo v okviru naporov za izhod iz krize v Siriji prepričati Rusijo, da bi ponudila zatočišče sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Vendar Moskva za takšno možnost ni dovzetna. "Nismo imeli in nimamo namena, da bi gostili al Asada," so za Komersant povedali ruski diplomatski viri.

Rusija in ostale svetovne sile so se v soboto na srečanju v Ženevi dogovorile o politični tranziciji v Siriji, ki pa ne vključuje poziva predsedniku al Asadu k odstopu. Zahodne države so takoj dale vedeti, da v vladi narodne enotnosti zanj ne vidijo vloge, nakar je Rusija obtožila Zahod, da skuša "izkriviti" dogovor iz Ženeve.

Preveč govorjenja, premalo dela

Vodja opazovalcev ZN v Siriji, general Robert Mood, je danes mednarodno skupnost kritiziral, češ da "preveč govori na srečanjih v luksuznih hotelih in premalo naredi na terenu".
"Ustavitev nasilja je verjetno najpomembnejša stvar za vse vpletene," je v Damasku, kamor se je vrnil iz Ženeve, dejal Mood.

Opazovalci ZN, ki so del Annanovega mirovnega načrta, so zaradi nasilja v Siriji sredi junija prekinili delo. Kot je danes dejal Mood, ga bodo nadaljevali, ko bodo razmere na terenu omogočale njihovo delovanje v skladu z mandatom.

Za opozicijo sprejemljiv le odhod

O izhodu iz krize, ki Sirijo pretresa že nekaj časa, so v Kairu, na trenutke ostro, razpravljali tudi predsedniki sirske opozicije. Ob koncu dvodnevnega srečanja so se v torek pozno zvečer strinjali, da se reševanje problema začenja z odhodom al Asada in njegovega režima z oblasti, zaščito civilistov in podporo Svobodni sirski vojski.

Kot so poudarili, se lahko tranzicijsko obdobje v državi začne šele, ko bo al Asad odstranjen z oblasti. Sirijo medtem še naprej pretresa nasilje, ki je danes zahtevalo najmanj deset smrtnih žrtev. O večini žrtev poročajo iz južne province Dara, zibelki 16-mesečnega upora zoper al Asadov režim.





Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.