Svet
49 ogledov

Nato krepi prisotnost na vzhodu, Putin že odgovarja

Ruska bojna vojaška ladja Reševalni pas/Twitter
Zasedanje obrambnih ministrov Nata v Bruslju. Države članice so potrdile svoje namere glede prisotnosti v štirih baltskih državah in na Poljskem. Ruski predsednik Vladimir Putin tem nameram že odgovarja.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je včeraj v Bruslju pozdravil prispevke držav članic zavezništva v štiri bataljone v baltskih državah in na Poljskem. V luči grožnje, ki jo predstavlja Rusija, je bila že na vrhu zavezništva v Varšavi potrjena odločitev o napotitvi štirih bataljonov s po tisoč pripadniki v Litvo, Latvijo, Estonijo in na Poljsko.

Slovenija je že v Varšavi že izrazila načelno pripravljenost za sodelovanje z enoto Slovenske vojske v večnacionalni bataljonski bojni skupini, ki bo pod vodstvom vodilne države Kanade delovala v Latviji kot državi gostiteljici. Nacionalna vladna odločitev glede konkretnega prispevka sicer še ni bila sprejeta. V Bruslju na tokratnem zasedanju Slovenijo zastopa državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak.  

Bataljoni, ki jih Nato krepi na omenjenem območju, bodo "robustni, večnacionalni in pripravljeni na boj", njihova napotitev pa bo poslala "jasno sporočilo", da Nato deluje enotno. "Napad na eno zaveznico bomo razumeli kot napad na vse," je po poročanju STA včeraj poudaril Stoltenberg. Ponovil je, da se Nato na ruske grožnje "odziva zmerno". Dodal je, da bo zavezništvo sprejelo vse nujne ukrepe, a ostaja odprto za dialog z Moskvo, ki je v času napetosti še posebej pomemben.

Putin že odgovarja 

Medtem ko Nato načrtuje svojo največjo prisotnost na mejah blizu Rusije po začetku hladne vojne, je Rusija še okrepila svojo floto v Baltskem morju, kamor je poslala še dve vojaški ladji. 

Po včerajšnjem pisanju ruskega dnevnika Izvjestija je to ruski odgovor na napovedi Nata o krepitvi svoje prisotnosti na območju. Gre sicer za dve manjši vojaški ladji Serpuhov in Zeleni Dol. Opremljeni sta z raketami dometa najmanj 1500 kilometrov. Kot menijo opazovalci, ti dve ladji nista opremljeni z jedrskimi raketami.    

Prihod novih ruskih plovil v Baltik je potrdila švedska vojska; njihov obrambni minister Peter Hultqvist je pri tem izrazil zaskrbljenost. "To gotovo ni poteza, ki bi pripomogla k zmanjšanju napetosti v naši regiji." 

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 09:14 30.oktober 2016.

    Ljudje berite ,zgodovine ni možno spreminjati ,razen nekaj idiotskih poizkusov pri nas !

  • ode 08:26 29.oktober 2016.

    Rusija še nobene vojne ni izgubila - ker se nikoli ni vojskovala z ZDA. Prišel je čas, da prvič izgubi...

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:38 28.oktober 2016.

    Prav nič me ne bo ganilo, če bodo kakšnega slovenskega vojaka (ameriškega pucfleka) pripeljali v trugi!