Svet
1177 ogledov

"Ne vemo, kaj se dogaja zunaj. Ne upamo si niti pogledati"

Pustošenje orkana Irma Epa
Zadelo jih je z vso silo.

Orkan Maria je razdejal otok Dominika. V manj kot 24 urah se je okrepil v orkan najvišje, 5. kategorije. Karibski otok Dominika je opustošil z vetrovi hitrosti okoli 260 kilometrov na uro. Vmes je nekoliko izgubil moč, a se je nato znova okrepil. 

Območje je pred nekaj več kot tednom opustošil orkan Irma, zdaj jih je zadela še Maria. Poročajo o veliki gmotni škodi. Med drugim je streho odneslo predsedniku tamkajšnje vlade Rooseveltu Skerritu, ki so ga morali reševati iz hiše. "Moja streha je šla. Sem povsem prepuščen milosti orkana. Hišo poplavlja," je na Facebooku zapisal Skerrit. "Ne vemo, kaj se dogaja zunaj. Ne upamo si niti pogledati ven. Vse, kar slišimo, je tuleči zvok. Zvok besa vetra. In molimo, da se konča," je še zapisal premier Dominike, ki so ga reševalci uspeli rešiti.

Zatem je sporočil, da je orkan na otoku povzročil "obsežno opustošenje". "Izgubili smo vse, kar se lahko kupi," je zapisal na Facebooku in dodal, da so mnoge stavbe izgubile streho, ne le njegova rezidenca.

"Moj največji strah je, da bomo zjutraj izvedeli novice o resnih fizičnih poškodbah in morebitnih smrtih zaradi verjetnih zemeljskih plazov, ki jih je sprožilo deževje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisal Skerrit. 

Orkan pred seboj žene tudi desetmetrske valove. Dosegel je tudi francoska otoka Guadeloupe in Martinique. Na drugem pa ni povzročil večje škode, zato pa s prvega poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi. Prva smrtna žrtev orkana Maria je umrla, ko je nanjo padlo drevo. Dve osebi pogrešajo, potem ko se je pred otokom Desirade prevrnila njuna ladja.

V pripravljenosti so na otokih Sveti Krištof in Nevis, Montserrat, Culebra in Vieques. Do srede bi Maria lahko dosegla tudi Deviške otoke in Portoriko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice