Svet
48 ogledov

Nemci bi kmetovali v vesolju

solata Žurnal24 main
Nemška ekipa študentov bo poleti poeltela na Mednarodno vesoljsko postajo z namenom raziskave učinkih mikrogravitacije na gojenje zelenjave.

Študentska ekipa V3PO se letos poleti s podporo BASF odpravlja na Mednarodno vesoljsko postajo. Za projektom stoji ekipa treh študentov Fakultete za kemijo Edith Stein iz nemškega Ravensburga, ki želijo ugotoviti, ali lahko potaknjenci poženejo korenine v breztežnostnem prostoru in kako se korenine obnašajo s časom.

Mario Koch, Raphaela Schillinga in Davida Graya zanima, ali je z vegetativnim razmnoževanjem zelenjave v vesolju mogoče ustvariti svežo hrano za vesoljske misije, ne da bi pri tem potrebovali velike količine semen. Medtem ko BASF zagotavlja znanstveno podporo projektu, bo NASA omogočila prostor za poskus na Mednarodni vesoljski postaji.

"To je morda eden najbolj nenavadnih terenskih poskusov, v katerih sem sodeloval s svojo ekipo," je dejal dr. Sebastian Rohrer iz Oddelka za biologijo zgodnje uporabe fungicidov, BASF-ovega segmenta za zaščito rastlin. "Nestrpno čakamo začetek in smo zelo radovedni glede rezultatov."

Vizionarni raziskovalni šolski projekt

Do sedaj so se eksperimenti v breztežnosti osredotočali na obnašanje rasti korenin med kalitvijo semen. Vendar pa za razliko od semen, potaknjenci nimajo koreninskega sistema. Študenti želijo raziskati, če in kako potaknjenci gradijo korenine, poganjke in liste brez vpliva gravitacije. Hkrati bo kontrolni poskus opravljen na Zemlji, torej pod vplivom gravitacije. Če se potaknjenci lahko uporabljajo za vegetativno razmnoževanje v pogojih brez gravitacije, bi to predstavljalo pomemben napredek v prizadevanjih za oskrbo gojene hrane v vesolju za dolgoročne vesoljske polete, kot je denimo polet na Mars.

Komentarjev 1
  • ojla 23:51 19.april 2016.

    Vredu ideja Nemci kmetovat v vesolje ,begunci pa v njihovo domovino za boljšim življenjem.