Avto
24 ogledov

Strehe vozil bodo prozorne

OLED BASF
Plod dolgoročnega sodelovanja podjetij BASF in Philips je razvoj OLED svetlobnega sistema za avtomobilske strehe. Rezultat je prosojna streha vozila.

Poleg povsem novih oblikovnih možnosti, ki jih omogoča sistem osvetljave OLED, ta vnaša nove pristope tudi v avtomobilski inženiring. Prosojna OLED struktura lahko kombinira tudi s prosojnimi solarnimi celicami. "Ta kombinacija daje vozniku edinstven občutek sedenja v odprtem prostoru. Obenem pa OLED preko dneva proizvaja energijo, ki jo ponoči pretvori v nežno svetlobo za osvetljevanje notranjosti avtomobila," je dejal Dr. Felix Görth, vodja Ekoloških svetlobnih diod in Ekoloških fotonapetosti pri BASF Future Business GmBH. Dr. Dietrich Bertram, glavni vodja OLED osvetljave pri Philipsu, je ob tem dodal: »Skupni projekt potrjuje obstoj novih možnosti, ki jih omogoča OLED in ponazarja potencial Philipsove Lubimblade OLED tehnologije pri ustvarjanju inovativnih svetlobnih rešitev, ki izboljšujejo naša življenja."

BASF in Philips v okviru projekta OLED 2015, ki je nastal na pobudo Nemškega zveznega ministrstvo za šolstvo in raziskovanje (BMBF), sodelujeta že od leta 2006. Osredotočata se na razvoj inovativnih materialov in arhitekture komponent, hkrati pa tudi na razvoj novih naprav za svetlobne rešitve s pomočjo visoko zmogljivih svetlobnih diod.

OLED – svetlobna revolucija
Prednost, ki jo OLED tehnologija ponuja, je visoka energetska učinkovitost v kombinaciji s kreativno prilagodljivostjo in novimi oblikovalskimi možnostmi. OLED svetlobni viri so prosojni in v dolžino merijo zgolj 1,8 milimetra, njihova celotna površina pa ustvarja difuzno svetlobo, ki v prostor vnese več mehkobe. OLED tehnologija tako prinaša pravo svetlobno revolucijo, saj vozniku omogoča panoramski pogled podnevi in mehko osvetlitev ponoči, vožnji pa dodaja povsem novo dimenzijo.


Foto: Podjetji sta z vgradnjo OLED tehnologije v strehe avtomobilov dosegli preboj na področju razvoja ekoloških svetlobnih diod. V času nedelovanja so ekološke svetlobne diode OLED povsem prosojne in delujejo kot strešno okno, saj skozenj omogočajo jasen pogled, ob njihovem prižigu pa osvetlijo notranjost prostora.

Komentarjev 3
  • Dongjang 11:29 25.januar 2012.

    Ne nisem mu fouš - zamerum mu njegov karakter

  • kredn 08:12 25.januar 2012.

    pa ka ti si butast, al si sam fovš boscarolu?

  • Dongjang 08:00 25.januar 2012.

    Kok to, da unga iudelovalca papirnatih aviončkov ni zraven? A ni Boscarola - k je tuk pametn.