Svet
54 ogledov

Nemčija bo plačala odškodnine žrtvam holokavsta

Mreža taborišč je vsebovala koncentracijska taborišča, poleg njih pa še geta, ta Žurnal24 main
Nemčija je po več kot letu dni trdih pogajanj pristala na to, da plača odškodnine več kot 16 tisoč žrtvam holokavsta z vsega sveta, ki doslej do teh niso bili upravičeni.

Dogovor o tem sta včeraj dosegli judovska organizacija Claims Conference, ki zastopa žrtve, in nemška vlada. Sporazumeli sta se o plačilu dodatnih 485 milijonov evrov odškodnin za več kot 16 tisoč žrtev, od katerih jih pet tisoč živi v ZDA. Prizadeti lahko tako več kot 66 let po koncu druge svetovne vojne pričakujejo po okoli 30 tisoč evrov.

Po besedah izvršnega predsednika Claims Conference Grega Schneiderja pri dogovoru ne gre za denar, ampak za to, da Nemčija prizna trpljenje, ki so ga žrtve v otroških letih doživele v nacističnih taboriščih in getih.

Dogovor so sklenili, potem ko je Berlin omilil pogoje za izplačilo. Doslej je morala žrtev dokazati, da je preživela v getu najmanj 18 mesecev, se skrivala ali živela pod lažno identiteto. Z novimi pravili, ki bodo stopila v veljavo s 1. januarjem, so čas bivanja v getu zmanjšali na 12 mesecev.

Komentarjev 1
  • Matic Tiko 21:05 05.januar 2012.

    američanom pa za zločine in umer v vietnamu nebo treba nikoli plačati