Svet
17037 ogledov

Nemčija popolnoma ustavlja javno življenje do 10. januarja

Angela Merkel v Bundestagu Epa
Ukrepi bodo v veljavi do 10. januarja.

V Nemčiji bodo s ciljem zajezitve širjenja novega koronavirusa od srede popolnoma zaustavili javno življenje. V skladu z danes dogovorjenimi ostrejšimi ukrepi bodo med drugim zaprli vse trgovine z nenujnim blagom, frizerke salone in šole, da bi ustavili "eksponentno rast" novih okužb v državi, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Dogovor o popolni ustavitvi javnega življenja je bil doseženem na današnjem kriznem srečanju Merklove z ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel. V skladu z dogovorom bodo novi koronski ukrepi v veljavi do 10. januarja.

Angela Merkel v Bundestagu Covid-19 Svet Merklova v emocionalnem govoru pred božičem: Iz srca mi je žal

Dogovor med drugim predvideva zaprtje šol in vrtcev, pa tudi poziv podjetjem, naj dovolijo delo od doma oziroma naj zaposlenim ponudijo podaljšane počitnice. Država bo pri tem razširila finančno pomoč podjetjem.

Delna ustavitev javnega življenja, ki je bila v veljavi od začetka novembra, po besedah Merklove ni zadostovala. Eksponentno rast novih okužb jim je za določen čas uspelo ustaviti, nato pa je znova prišlo do poslabšanja razmer, je še pojasnila.

Zaostritev bo vplivala na božično-novoletne praznike

Kanclerka je priznala, da bo zaostritev ukrepov vplivala na božično-novoletne praznike. A kot je opozorila: "Prisiljeni smo ukrepati in sedaj tudi ukrepamo."

Covid-19, UKC Maribor Covid-19 Slovenija Novi podatki: Številke še ne padejo, visok delež novih okužb

Tudi ministrski predsednik Bavarske Markus Söder, čigar stranka CSU sodeluje v vladni koaliciji, je opozoril, da je novi koronavirus ušel izpod nadzora. "Položaj je dejansko 5 pred 12.," je dodal in pojasnil, da zaradi tega niso hoteli več delati stvari napol.

Po danes objavljenih podatkih nemškega inštituta Robert Koch so v zadnjem dnevu zabeležili 20.200 novih okužb z novim koronavirusom. Od začetka epidemije so v državi potrdili 1,3 milijona okužb.

Vlada Covid-19 Slovenija Vlada danes naprej o sproščanju: To bodo imeli na mizi

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • kapibara 14:40 15.december 2020.

    A nimajo v dojčlan že od "pamtiveka" državo, zadnje dni starega leta na dnu, ker imajo kao božično novoletno zaprto industrijo.. ? tam do 3 kraljev..

  • tomaz65 23:31 13.december 2020.

    Saj ne mores verjet kaj se gredo to je cisto po nacrtu vsega sveta da je treba zjebat lgospodarstvo do konca in ljudi.da bomo pocrkal brez denarja .

  • Mesija 14:53 13.december 2020.

    Očitno imajo tudi švabi reinkarniranega Hitlerja.