Svet
169266 ogledov

Neverjeten prizor na hrvaškem otoku. Je nastal zaradi potresa?

Hrvaško morje
Znanstveniki pojasnjujejo neverjeten pojav.

Na uredništvu hraškega Jutarnjega lista so prejeli fotografije morja ene izmed plaž na Pagu; avtor trdi, da se je gladina morja znižala za deset metrov, česar ne pomni. Domačini se sprašujejo, če je pojav povezan z včerajšnjim potresom z epicentrom pri Krku. 

Pri Jutarnjem listu so odgovore poiskali pri seizmologih in oceanografih. "Potres pri Baški je bil prešibek, da bi tako daleč, na Pagu, povzročil takšen učinek," je odgovoril dr. Josip Stipčević, docent na geofizičnem odseku Naravoslovno-matematične fakultete v Zagrebu. 

Njegova kolegica, dr. Iva Dasović, je izpostavila, da je že nekaj dni nad Jadranskim morjem visoki tlak zraka, ki "tlači" morje, da znižuje gladino. "V kombinaciji z nizko gladino po oseki, je možno, da se gladina znatno zniža," je izpostavila Dasovićeva. 

Na pojav na Pagu nima povezave s potresom z epicentrom na Krku, je potrdil tudi oceanograf akademik Mirko Orlić. "Kot je opaziti iz zapisa mareografa, ki ga vsakodnevno prejmemo na geofizičnem odseku, visoki zračni tlak in nizek vodostaj Jadrana trajata že deset dni. Pojav nima nobene povezave s potresom," je izpostavil akademik Orlić. 

Podoben pojav so te dni zaznali tudi v Turčiji, kjer je številne ljudi pojav po uničujočem potresu dodatno prestrašil. Marmorno morje v bližini Istanbula se je nenadoma umaknilo za 25 metrov. Tudi turški znanstveniki s Tehniške fakultete v Istanbulu so pomirili ljudi, da umik morja ni povezan s potresom.

potres Turčija Kruta usoda Svet Pet otrok preživelo katastrofalen potres, zdaj vsi umrli v požaru Potres Magnituda 5,3 Svet Močan potres na Hrvaškem, čutila ga je cela Slovenija Marmarsko morje video Svet Po Evropi se še vedno tresejo tla, v Turčiji nov preplah zaradi tega pojava

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • bobubob 16:25 22.februar 2023.

    Eh, spet neke zarote. V bistvu je vse normalno, stroki je treba verjeti, pa čeprav se nam včasih zazdi, da doživljamo kaj nenavadnega. Mar ne?

  • vanc7 15:57 18.februar 2023.

    Podnebne spremembe? Greta je že peš na poti proti hr, da ne naredi prevelikega pod odtisa! Upam, da ni jedla fižola, preden se je odpravila na pot...

  • McBobo 15:52 18.februar 2023.

    Še vseoljci nas napadejo pa smo v rit.i.