Svet
10007 ogledov

New York: Osem mrtvih v masakru z vozilom

Incident v New Yorku
1/11
Epa
" To je boleč dan za naše mesto," je dejal Newyorški župan Bill de Blasio na novinarski konferenci na kraju dogodka v jugozahodnem delu Manhattna.

Kot poroča CNN, je storilec vozil tovornjak v napačni smeri po kolesarski stezi. Povozil je nekaj ljudi, nato pa zapustil vozilo. V rokah naj bi imel dve pištoli, ena od njih naj bi bila za paintball, druga pa naj bi bila zračna pištola.

Med žrtvami napada v New Yorku je bilo kar šest tujcev. Argentina je potrdila, da je umrlo pet njenih državljanov, smrt svoje državljanke pa je potrdila tudi Belgija.

Policija je storilca ustrelila, nato pa ga odpeljala, da so ga zdravstveno oskrbeli. Kako resne so njegove rane, še ni znano. V incidentu, Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da je na podlagi razpoložljivih informacij to bilo teroristično dejanje, je bilo ubitih osem ljudi, dvanajst je ranjenih.

Kot je poročal BBC, ki se sklicuje na podatke uporabnikov družabnih omrežij, se je storilec najprej zaletel v kolesarje, nato pa je začel streljati. Po navedbah prič je napadalec kričal Alah je velik, vendar policija teh navedb doslej ni potrdila, 

Guverner države New York Andrew Cuomo pa je povedal, da vse kaže, da je napadalec deloval sam. Šlo naj bi za 29-letnega moškega, ki ni bil iz New Yorka. ABC News je poročala, da gre za 29-letnega Sayfullo Habibullaevica Saipova s poreklom iz Uzbekistana. CNN poroča, da se je v ZDA preselil leta 2010. Vozilo, s katerim je zapeljal na kolesarsko stezo, je bilo najeto.

Incident v New Yorku | Avtor: Epa Epa

Z vozilom je na kolesarski stezi, očividci poročajo da kar na dolžini 20 stanovanjskih blokov ob reki Hudson, udarjal ob kolesarje in pešce. Mnoge je zadel v hrbet. Na koncu se je zaletel v šolski avtobus, v katerem sta bila dva odrasla in dva otroka, zatem pa pobegnil po ulici z dvema pištolama v rokah, ena naj bi bila pištola za paintball.

Ameriški predsednik Donald Trump je v prvem odzivu ocenil, da je bil napadalec motena oseba. "Kaže, da se je v NYC zgodil nov napad, ki ga je izvedla zelo bolna in motena oseba," je tvitnil.

Oglasila se je tudi prva dama ZDA Melania Trump in na Twitteru objavila odziv na napad: "Moje srce je zlomljeno zaradi #NYC. Misli&molitve medtem, ko spremljamo situacijo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • perhan63 12:56 01.november 2017.

    smrdljivc islamski

  • Ledena 09:18 01.november 2017.

    Cist prav!!!!!Ameri se grejo neke svetovne policaje,vmesavajo se v vojne in notranje zadeve drzav na cist drugi strani sveta.Se bolj bi morali dobiti po picki.Isto v Evropi:dokler jih bo sedanja politika vabila in se prilagajala njim,naj se se dalje to ...prikaži več dogaja.Da bodo morda spregledali,koga so spustili v Evropo.Geli pa sus v celo. Dejansko je treba to raso iztrebit in problem resen.Pa se overpopulation se bo zmanjsala.Ti so hujsi kot podgane.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:34 01.november 2017.

    Lahko bi prišel še k nam,da bi mal kolesarje dal v red?