Svet
7 ogledov

New York: zatišje pred viharjem

Okupirajno Wall Street. Reuters
Protesti v New Yorku za zdaj mirni. Množično dvigovali denar z računov.

Protestniki proti nasilju in privilegijem finančnega kapitalizma so se danes v New Yorku začeli s pohodom nekaj sto ljudi od juga Manhattna proti Times Squareu, kjer bo ob 23. uri zvečer po srednjeevropskem času potekalo glavno zborovanje.

Ob začetku današnjega protesta ni bilo poročil o nasilju. Protestniki so šli najprej do poslovalnice banke Chase, kjer so se postavili v vrsto pred bankomati in demonstrativno dvigali denar z računov. Tam so aretirali 20 protestnikov.


Nato so se odpravili proti parku Washington Square v predelu Greenwich Village, od tam pa bodo nadaljevali pot na sever proti Times Squareu, ki je te dni sicer nabito poln turistov z vsega sveta. Times Square je območje pešcev, tako da policija ne bo imela veliko razlogov za aretacije zaradi oviranja prometa.

Okrepitve iz Bronxa

Protestnike, ki so zapustili park Zuccotti na Trgu svobode, kjer vztrajajo že mesec dni, bodo dopolnili "kolegi" iz Bronxa, ki so se opoldne zbrali na tamkajšnjem trgu Fordham in priredili akcijo "pohod na podzemno železnico". Na poti do Times Squarea pa se protestnikom pridružujejo istomisleči iz različnih delov mesta.

Opustili čiščenje

Protestniki so v petek zjutraj dosegli pomembno zmago, ko je nepremičninsko podjetje, ki je lastnik parka Zuccotti odstopilo od čiščenja površin, zaradi česar bi protestnike s pomočjo pregnali iz parka. Župan Michael Bloomberg je sicer protestnikom obljubil, da se bodo lahko po čiščenju vrnili v park, vendar pa tem obljubam niso verjeli, ker so oblasti v preteklosti s podobnimi pretvezami že odstranjevale protestnike iz mestnih parkov.

V obrambo nekaj 100 ljudi, ki dan in noč v spalnih vrečah in šotorih vztraja v parku, se je v petek zgodaj zjutraj pridružilo najmanj 3000 ljudi, podjetje Brookfield Properties, pa naj bi dobilo med drugim tudi številne grožnje protestnikom naklonjenih politikov, ki so napovedali težave pri poslovanju v bodoče, če bo podjetje vztrajalo pri izpraznitvi parka.

Komentarjev 2
  • privat 07:52 16.oktober 2011.

    pridruži se nam v ljubljani MIRKO pa boš vse razumel...kapitalistične svinje je dejal Stalin..kaj maš njih za razumet??Pridi in prinesi vsj čaj tistim ,ki se borijo za tebe...

  • mirko 22:59 15.oktober 2011.

    Kljub temu, da se vsi več ali manj zavedamo, da bo to v svetu pripeljalo do velikega kaosa, se strinjamo, da tako kot je sedaj šlo, ne moglo več it. Politika in kapital so zanemarili nevarnost takoimenovane kritične mase. Dopustili ...prikaži veči so namreč, da se je kapital preveč skoncentriral, na drugi strani se je pa posledično masa revnih preveč povečala. Sedaj se bo preko raznik revolucij po svetu, kapital zopet dekoncentriral ali porazdelil. Vendar se močno bojim, da bodo pri tem številne žrtve, ki jih pri pametni svetovni politiki ne bi bilo potrebno biti. Nevem in ne razumem, zakaj so mnogi svetovni intelektualci in svetovna intelegenca, ki o teh zadevah razmišlja, prepustila, da je tok tekel v svojo smer, v smer katera je pripeljala do preseganja- prekoračenje kritične mase revnih (99%).