Svet
68528 ogledov

Obeta se nova vojna, nastajata dva tabora

Niger hunta protesti Epa Prizori iz Niameya, kjer so se odvijali ulični spopadi.
Na protestih v podporo vojaški hunti sredi Afrike mahajo tudi z ruskimi zastavami.

Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas) je na četrtkovem vrhu v nigerijski prestolnici Abuja podprlo možnost vojaškega posredovanja bloka proti vojaški hunti v Nigru, je sporočil predsednik Slonokoščene obale Alasane Ouatara. Pojasnil je, da bodo poveljniki sicer opravili nadaljnja posvetovanja, a soglasje voditeljev držav za posredovanju imajo.

"Načelniki generalštabov bodo imeli še druge konference, na katerih bodo dokončali zadeve, vendar so dobili soglasje konference voditeljev držav, da se operacija začne čim prej," je po vrnitvi z vrha dejal Ouatara. Dodal je, da so odločeni, da izvoljenega nigrskega predsednika Mohameda Bazouma, ki ga je hunta 26. julija odstavila in priprla, vrnejo na oblast.

Pred tem so voditelji bloka sporočili, da nameravajo zbrati intervencijske sile za morebitno posredovanje v državi, čeprav so se na vrhu v prvi vrsti zavzeli za diplomacijo pri iskanju rešitve krize. Nigerijski predsednik Bola Ahmed Tinubu, čigar država trenutno predseduje Ecowasu, je poudaril, da sta diplomacija in dialog temelj njihovega pristopa. Pojasnil je, da je uporaba sile "zadnja možnost".

Ecowas podrobnosti o številu vojakov, ki bi jih utegnili napotiti v Niger, ali časovnem okviru za posredovanje ni podal. Po besedah Ouatare bo Slonokoščena obala skupaj z Nigerijo in Beninom zagotovila bataljon z 850 do 1100 vojaki. Pri tem naj bi se jim pridružile tudi druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Mali in Burkina Faso

Niger Niamey ruska zastava | Avtor: Epa Epa

Francija sklepe vrha Ecowasa v celoti podpira, je po srečanju sporočilo zunanje ministrstvo v Parizu. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je sporočil, da ZDA podpirajo in cenijo odločnost Ecowasa, da preuči vse možnosti za mirno rešitev krize v Nigru. Odločitve o morebitni vojaški intervenciji ni omenil.

Voditelji hunte v Nigru so opozorili, da se bodo branili pred kakršnimkoli vojaškim posredovanjem tujih držav. Ecowas jim je po udaru postavil ultimat za vrnitev Bazouma in ob njegovem neupoštevanju zagrozil s vojaškim posredovanjem. Hunta ultimata ni upoštevala in po njegovem izteku v nedeljo zaprla zračni prostor nad državo. V četrtek je nato tudi imenovala novo vlado.

Sosedi Nigra, Mali in Burkina Faso, kjer sta prav tako na oblasti hunti, sta napovedali, da bo mednarodno vojaško posredovanje v Nigru zanju pomenilo vojno napoved.

Niger hunta protesti | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bobubob 13:08 12.avgust 2023.

    Aha . Tisti ecowasovci so torej 'naši'.

  • Zebra12 07:12 12.avgust 2023.

    Zanimivo.. Niger je suverena država, dokler je okupiran s strani Francije in ZDA, ki jim kradejo surovine. Vsaka podobnost z Ukrajino ni zgolj naključna.

  • Jurij Bavdaž 19:24 11.avgust 2023.

    ....ob njegovem neupoštevanju zagrozil s vojaškim posredovanjem. Hunta ultimata ni upoštevala in po njegovem izteku v nedeljo zaprla zračni prostor nad državo. V četrtek je nato tudi imenovala novo vlado.... Skrajno nedemokratično!!! Francija izgublja dobičke, zato ji je treba pomagati ...prikaži več pri vojaški intervenciji.... Mi bomo pa pomagali obubožanim Afričanom... in vsake toliko vrnili kakšnega migranta domov. če mu bo uspelo priti do Slovenije!!!?