Svet
3918 ogledov

Močno počilo, posnetki Ruse postavili na laž

Novorosijsk ladja eksplozija PrtSc Poškodovana ladja v pristanišču Novorosijsk.
Rusi zatrdili, da so odbili napad. Posnetki in fotografije tega ne potrjujejo.

Daljinsko vodeno plovilo je po navedbah neimenovanih ukrajinskih varnostnih virov ponoči izvedlo uspešen napad na eno od ladij ruske mornarice v Novorosijsku na Črnem morju. Ta trditev, podkrepljena s posnetkom domnevnega napada, neposredno oporeka predhodnih navedbam ruskega obrambnega ministrstva o uspešni obrambi pristanišča.

Rusko ministrstvo je na družbenem omrežju Telegram davi sporočilo, da je ukrajinska vojska skušala izvesti napad na črnomorsko pomorsko oporišče z vodnimi droni, ki jih je uničila ruska mornarica. O žrtvah ali materialni škodi niso poročali.

Kot so pa za BBC povedali neimenovani viri iz ukrajinske varnostne službe SBU, se je plovilo s 450 kilogrami eksploziva detoniralo ob udarcu v transportno ladjo ruske mornarice.

Na video posnetku, ki domnevno prikazuje ta napad, je iz perspektive napadalne ladje videti, kako se ta približuje večji ladji, posnetek pa se prekine tik pred trčenjem. Posnetek so prejeli tudi pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Odtlej je po spletu zaokrožilo že več posnetkov, ki domnevno prikazujejo v napadu poškodovano ladjo, ki je nagnjena na eno stran. Trenutno ni mogoče potrditi avtentičnosti teh posnetkov. Ukrajina uradno ni prevzela odgovornosti za napad.

Pomembna strateška lokacija

V pristanišču Novorosijsk je sicer tudi končni terminal naftovoda, po katerem preko Rusije transportirajo večino kazahstanske nafte. Ruski mediji so danes poročali, da je kaspijski konzorcij, ki upravlja naftovod, sporočil, da naftovod nemoteno deluje, da pa je začasno prepovedano gibanje ladij v pristanišču.

Ruska črnomorska flota je tarča ukrajinskih napadov od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani, ki pa so se v zadnjih tednih okrepili. Nazadnje je Moskva o njih poročala v torek.

Rusko obrambno ministrstvo je danes še sporočilo, da so ponoči nad Krimom uničili 13 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov. Tudi Krim je sicer v zadnjih tednih pogosteje tarča ukrajinskih napadov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • bobubob 17:16 06.avgust 2023.

    Ta posnetek je zagotovo pristen. Volodja pač ne laže. Čakam še na tistega na jezu. Ja, pa seveda na podatke o teroristih, ki so razstrelili plinovod......

  • Dragonja 14:13 06.avgust 2023.

    Ti Rusi so res nesposobni,Ametičani so v 4 dneh končali vojno.

  • Kmodri 19:08 05.avgust 2023.

    Vse ladje gorijo! Tudi ruske!